Ολική ανατροπή κλίματος: Συζητήσεις για έκτακτο Eurogroup

Ολική ανατροπή κλίματος φαίνεται πως έχουμε στις Βρυξέλλες γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις “δείχνουν” συμφωνία, παρά το “όχι” της Κομισιόν στις νέες ελληνικές προτάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI, Ελλάδα και Κομισιόν εργάζονται τώρα για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει πιο αισιόδοξος από ποτέ για συμφωνία με την Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Υπενθύμισε ωστόσο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της "μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται" στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε: Μοσκοβισί: Πιο εφικτή από ποτέ μία συμφωνία με την Ελλάδα

Τη διαφωνία αυτή επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, που σχολιάζουν πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, και επομένως η Ελλάδα περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η τμηματική εκταμίευση πόρων προς την Ελλάδα, ακόμα και αν ξεκινήσει να εφαρμόζεται έστω και μία από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.

Διαβάστε: Bloomberg: Έστω και μία μεταρρύθμιση μπορεί να φέρει χρήματα

Πάντως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg περί του ότι το Βερολίνο μετριάζει τη στάση του έναντι της Αθήνας, ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. "Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών", είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε: "όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας".

Παράλληλα, κανονικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, παρά τις πληροφορίες που την ήθελαν να ματαιώνεται, όπως γνωστοποίησαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

"Επιβεβαιώνω ότι θα γίνει μια συνάντηση του πρωθυπουργού Τσίπρα με την καγκελάριο και τον πρόεδρο Ολάντ. Θα γίνει μετά το δείπνο", είπε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να γίνει "μια εκτίμηση της κατάστασης", ανέφερε πηγή στη γαλλική κυβέρνηση.