Παγοθραυστική… συνάντηση Σόιμπλε με Βαρουφάκη για τη ρευστότητα

Παρά την αναγνώριση της προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επίσημα σήμερα από το Eurogroup, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανοίξει τη χρηματοδοτική ρευστότητα προς την Ελλάδα. Προκειμένου να επανέλθει η χρηματοδότηση της χώρας, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει την Τρίτη 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στο τέλος του μήνα ακολουθεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Παρά την προσέγγιση των δυο πλευρών (Ελλάδας και δανειστών) και την επίτευξη συμφωνίας σε σημαντικά θέματα όπως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ο ενιαίος ΦΠΑ, παραμένουν διαφορές σε θέματα - αγκάθια όπως το δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Στο Eurogroup την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκη και ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη.

Σήμερα αναμένεται και η κρίσιμη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις τρεις και τέταρτο το απόγευμα - πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Στόχος να αποκατασταθεί το κλίμα συνεννόησης μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στο Eurogroup της Ρίγας της Λετονίας.

Αύριο, 12 Μαΐου, λήγει η προθεσμία πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 693 εκατ. ευρώ, με βάση την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου κατά την έκδοση του δανείου τον Μάιο του 2010. Σήμερα το ποσό σε ευρώ έχει αυξηθεί και φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση του περασμένου Φεβρουαρίου. Το ποσό που θα πρέπει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Το Μάιο οι πληρωμές μισθών και συντάξεων αγγίζουν το ποσό του 1,57 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχορηγήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.