“Θερμό επεισόδιο” Βαρουφάκη με τον Σλοβένο ομόλογό του στο Eurogroup

"Θερμό επεισόδιο" με τον ομόλογό του της Σλοβενίας είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup της Ρίγας, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διευθυντή του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, που επικαλείται τις μαρτυρίες τριών αξιωματούχων της Ευρωζώνης, ο Σλοβένος υπουργός επέκρινε την ελληνική πλευρά για υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις της και καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, και μάλιστα έφτασε στο σημείο να προτείνει την κατάστρωση ενός "Σχεδίου Β" για την αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν προχωρήσουν.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη, που κατηγόρησε τον Σλοβένο ομόλογό του ότι είναι "αναξιοπρεπής", επειδή φέρνει στο προσκήνιο το σενάριο αυτό και υποστήριξε πως όσοι το κάνουν αυτό είναι "βαθιά αντι-Ευρωπαίοι".

Την ένταση που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που σημείωσε σε δηλώσεις του πως "έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος τους τελευταίους δύο μήνες" και "η ρευστότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση".

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ρεπορτάζ του Πίτερ Σπίγκελ, ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον Γ. Βαρουφάκη να επανέλθουν οι πιο ενδελεχείς αξιολογήσεις από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, κάτι το οποίο ο Έλληνας υπουργός, αν και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου δογματική ως προς το πώς θα επιταχυνθούν οι συζητήσεις, απέρριψε ως απαράδεκτο.

"Ο ισχυρισμός ότι όλα θα λύνονταν πιο γρήγορα αν πηγαίναμε πίσω στις περσινές επισκέψεις της τρόικας, ότι αυτό θα έλυνε τις δυσκολίες μας, από τη δική μας οπτική γωνία είναι απλώς αβάσιμος", ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο κ. Βαρουφάκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του δήλωσε πως πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει μία τηλεδιάσκεψη ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όμως άλλοι υπουργοί δεν εμφανίστηκαν τόσο αισιόδοξοι, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 11 Μαΐου, απλώς θα αποτελέσει άλλη μία ευκαιρία να αξιολογηθεί η κατάσταση, και όχι μία ευκαιρία να επιτευχθεί μία συμφωνία.