Bloomberg: Οι δανειστές δεν αφήνουν την Ελλάδα να βγει έξω από το ευρώ

Οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένοι να την αφήσουν να φύγει από την Ευρωζώνη, τουλάχιστον για όσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει προθυμία να ανταποκριθεί τουλάχιστον σε κάποιες βασικές απαιτήσεις, σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει πάρα πολλά για να αποτρέψει μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως “μέχρι εκεί”, δήλωσε ένα από τα πρόσωπα αυτά, προσθέτοντας πως στο Βερολίνο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για να διατηρηθεί η χώρα μας στην Ευρωζώνη.

Ένα δεύτερο πρόσωπο σημείωσε πως μολονότι οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, ορισμένοι δανειστές είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν στην Ελλάδα περισσότερη ευελιξία, όμως είναι “κόκκινη γραμμή” να επιδείξει ο Αλέξης Τσίπρας αποφασιστικότητα για δέσμευση σε κάποια τουλάχιστον μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Όσον αφορά στο σενάριο του να μην πληρώσει η Ελλάδα κάποια δόση από τις προγραμματισμένες πληρωμές δανείων, μία από τις πηγές του Bloomberg σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο “σχέδιο Β” για να κρατηθεί στην Ευρωζώνη η Ελλάδα, καθώς οι συνέπειες ενός Grexit είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες.

“Η άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Στίβελ Μάκλοου-Σμιθ, στέλεχος της JPMorgan μιλώντας στο Bloomberg, και εξήγησε ότι αν και οι δύο πλευρές εμφανίζονται “περιχαρακωμένες” η καθεμιά στις απόψεις της, “αν δει κανείς τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η κρίση του ευρώ, σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπει είναι ότι σε αντάλλαγμα για αποφασιστική δράση δέχεσαι συμβιβασμούς”.

Το Bloomberg σημειώνει ακόμα τα όσα ανέφερε για την Ελλάδα σήμερα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και παλιός μας γνώριμος Πόουλ Τόμσεν από την Ουάσινγκτον. “Ξεκάθαρα. Η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μία ισχυρή λαϊκή εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα”, δήλωσε ο Τόμσεν, και υπογράμμισε: “Όπως πάντα, θα είμαστε ευέλικτοι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάντα διάφοροι τρόποι να επιτευχθούν οι στόχοι ενός προγράμματος.