Reuters: Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις

Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα εναπομείναντα αποθεματικά στον δημόσιο τομέα, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο κυνήγι χρημάτων για να παραμείνει ζωντανή".

“Αυτά είναι τα τελευταία χρήματα που έχει το ελληνικό δημόσιο”, δήλωσε στο Reuters ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κρατικός ισολογισμός θα είναι αρνητικός από τις 20 Απριλίου, αν η κυβέρνηση δεν πάρει τα 2 δισ. ευρώ που κατέχουν διάφοροι δημόσιοι φορείς, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και περιφέρειες. Χωρίς αυτά τα χρήματα, θα λείπουν 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Προκειμένου η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτά τα 2 δισ. ευρώ, σημειώνει το Reuters, θα πρέπει να πιέσει τους φορείς που τα κατέχουν να της δανείσουν τα χρήματα με repos. Σε αντίθετη περίπτωση, η μοναδική εναλλακτική θα ήταν να γίνει αυτό με υπουργική απόφαση, όπως επεσήμανε Έλληνας αξιωματούχος, μία κίνηση που θα προκαλούσε όμως αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

"Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα"

"Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών  πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.