Eurogroup: Ο Βαρουφάκης θα κάνει τους τουρίστες… ράμπο της Εφορίας!

Κάποιες μάλλον... ανορθόδοξες προτάσεις περιλαμβάνει η νέα επιστολή του Γιάννη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην οποία καταγράφονται επτά οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, μία από τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι να επιστρατευτούν φοιτητές, νοικοκυρές, αλλά ακόμα και... ξένοι τουρίστες σε (ινκόγκνιτο) ρόλο φορολογικών ελεγκτών, με στόχο της καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!

Ναι, ακριβώς: Απλοί πολίτες θα “στρατολογούνται”, καλωδιωμένοι με συσκευές παρακολούθησης, παριστάνοντας τους πελάτες σε καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι συχνό φαινόμενο η φοροδιαφυγή!

“Και μόνο τα “νέα” ότι χιλιάδες τυχαίοι “περαστικοί” είναι παντού, φέροντας εξοπλισμό ηχητικής και ακουστικής καταγραφής, εκ μέρους των φορολογικών αρχών, μπορεί να αλλάξει τις συμπεριφορές πολύ γρήγορα, εξαπλώνοντας μία αίσθηση δικαιοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και ενσωματώνοντας μία νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης”, αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον Σπίγκελ, ενώ οι “περαστικοί” αυτοί θα προσλαμβάνονται για διάστημα το πολύ δύο μηνών και χωρίς δυνατότητα επαναπρόσληψης πληρώνονται με την ώρα.

Η επιστολή περιλαμβάνει και μία πρόταση για έκδοση αδειών σε online εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, με την κυβέρνηση να αποσκοπεί σε έσοδα της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, οι επτά προτάσεις Βαρουφάκη, όπως καταγράφονται στο εν λόγω έγγραφο, είναι οι εξής:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων από "περαστικούς" για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.