Βαρουφάκης: Η Μέρκελ είπε “τρόικα” από… συνήθεια

Στη... δύναμη της συνήθειας απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης τη λέξη “τρόικα” που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ, αντί της λέξης “θεσμοί” που χρησιμοποιείται πλέον, εξηγώντας πως η λέξη αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και η Γερμανίδα καγκελάριος απλώς... μπερδεύτηκε.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως για την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα έχει τελειώσει, μαζί με το μνημόνιο, ενώ διεμήνυσε πως δεν υπάρχει μεθόδευση από το εξωτερικό για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

“Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας πως αν η χώρα δε λάβει τις τελευταίες δόσεις του τρέχοντος προγράμματος, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την ελληνική πλευρά, το οποίο δεν αποκάλυψε.

Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Σημείωσε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι “δεν είμαστε δογματικοί” και θα συνεχιστούν όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία και γίνονται σε ένα πλαίσιο παροχής και συν-συμμετοχής με το Δημόσιο. Παράλληλα, φέρνουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν τα συμφέρονται των καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων. Όμως δήλωσε κάθετα αντίθετος σε αξίες που πηγαίνουν προς πώληση “όσο-όσο”.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα ανέφερε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα από αυτά που γράφει ο Τύπος, ενώ για την έκδοση των εντόκων είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό δείγμα.