Γιατί δε μας δίνει πίσω ο Ντράγκι ούτε καν τα “δικά μας” χρήματα

Η πρόταση Βαρουφάκη μπορεί να έγινε καταρχήν δεκτή, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν εφησυχάζουν, καθότι το χρηματοδοτικό κενό δεν λύθηκε.
 
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι δεν θα χορηγηθεί ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα χωρίς αξιολόγηση, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται να μην δίνει για την ώρα το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ μέσω των ελληνικών ομολόγων, ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους τρέχουν.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα στο να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να καλύψει κάποιες από τις οικονομικές της υποχρεώσεις απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρέπει να βρεθεί τρόπου να καλυφθούν οι ανάγκες για πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και να γίνει εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι πληρωμές προς το ΔΝΤ αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια, το Μάιο και τον Ιούνιο λήγουν δόσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια αρκετών δισ.

Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς χθες το βράδυ στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των Γ. Σταθάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Δ. Μάρδα και Ν. Βαλαβάνη.

Η ΕΚΤ περιμένει πάντως τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα, δηλαδή το μνημόνιο.

Ευθύς μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεσην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.

Αναφορικά με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης με τη σειρά τους ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση - και σε κλίμα έντασης - του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.