Συμφωνία στο Eurogroup: Τετράμηνη παράταση χωρίς μέτρα λιτότητας

Τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, αλλά και χωρίς μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας που συζήτησαν απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα κείμενο δύο σελίδων, στο οποίο πάντως παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που συζητούνται αυτήν την ώρα, όπως ο ρόλο των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και ΔΝΤ), ο τρόπος που θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και αρκετές άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Πάντως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το πολύ μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η αξιολόγηση.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλες μιλούν για  "ιδιότυπη" συμφωνία, η οποία βασίζεται στο υπάρχον πρόγραμμα, αλλά παρέχει και σχετική ευελιξία, γεγονός που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα περικοπών τα οποία οι δανειστές ζητούσαν με επιμονή από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

Ασαφές παραμένει αν έχει συμφωνηθεί μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Έως τη Δευτέρα, όπως επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει λεπτομερές υπόμνημα, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει.

Πάντως, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, σοβαρές ενστάσεις επί του κειμένου προέβαλαν οι εκπρόσωποι της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στο Eurogroup.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους, ερωτώντας τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο αποψινό Eurogroup.

Σύμφωνα με την Die Welt, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με το κείμενο συμφωνίας.