Βαρουφάκης: Ας γίνει ο Αρμαγεδδών, αυτό είναι το plan B!

Το προφίλ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σκιαγραφεί σε άρθρο της στον Guardian η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Έλενα Σμιθ, παραθέτοντας δηλώσεις του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η αναφορά του κ. Βαρουφάκη στον... αρμαγεδδώνα, ως plan B.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν έχει ένα plan B, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους “στραβώσουν”, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: “Συνεχώς ακούμε, αν δεν υπογράψετε εδώ θα γίνει αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι, ας γίνει. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Αυτό είναι το plan B μου”.

“Και αν συμβεί;”, επιμένει η δημοσιογράφος. “Είναι σαν να με ρωτάτε θα συμβεί αν ένας κομήτης χτυπήσει τον πλανήτη Γη. Δεν έχω ιδέα!”, είναι η απάντησή του

Στην ερώτηση αν φοβάται, κρατώντας τη μοίρα της χώρας στα χέρια του, δηλώνει: “Αν δε φοβόμουν, θα ήμουν απίστευτα επικίνδυνος”.

Για τις μαρξιστικές καταβολές του, σημειώνει: “Μου είπε κάποτε ένας αριστερός μελετητής ότι ως μαρξιστής πρέπει να κάνεις δύο πράγματα: να είσαι πάντα αισιόδοξος και να έχεις πάντα μία άποψη για όλα. Αυτή η συμβουλή μου ακούγεται ακόμα καλή”. Υποστηρίζει μάλιστα πως διαβάζοντας Μαρξ “κατανοεί τον κόσμο καλύτερα”.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι έχει χάσει πολλούς αριστερούς φίλους του εξαιτίας της επιμονής του ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. “Είναι άλλο πράγμα να λες ότι δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, και είναι άλλο να λες ότι θα έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Αν κάνουμε πίσω, θα πέσουμε σε γκρεμό. Αυτό είναι το επιχείρημά μου προς όλους”, αναφέρει, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη έχει “κολλήσει” με την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα δε θα ζητήσει ποτέ να βγει από την Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει: “Είμαστε κόμμα της αριστεράς, αλλά αυτό που θέτουμε στο τραπέζι είναι ουσιαστικά η ατζέντα ενός ρεφορμιστή δικηγόρου χρεοκοπιών από το Σίτι του Λονδίνου. Το πρόγραμμα διάσωσης δεν ήταν πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2010, ήταν πρόγραμμα διάσωσης των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Το γερμανικό κοινό παραπλανήθηκε νομίζοντας ότι αυτά ήταν λεφτά που πήγαιναν στους Έλληνες, ο ελληνικός λαός παραπλανήθηκε νομίζοντας ότι αυτό ήταν η σωτηρία μας”.