Ο Γ. Βαρουφάκης απαντά για την ΤτΕ και το τύπωμα χρήματος

Τη δική του απάντηση για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να τυπώσει χρήμα μέσω του ELA απαντά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών.

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει σφοδρή διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό μετά και τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή.

Ο κ. Βαρουφάκης σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει με το ELA και τη δυνατότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών που απαρτίζουν στο σύστημα της ΕΚΤ να δημιουργούν πίστη και υποστηρίζει ότι "το ELA δεν είναι λύση για τα δεινά της χώρας".

"Δεν επιτρέπει στο κράτος να τυπώσει χρήμα αν και παρέχει ρευστότητα υπό την μορφή νέου χρέους στις εμπορικές τράπεζες και, έμμεσα, στο κράτος", επισημαίνει και προσθέτει: "Σε δύσκολες μεταβατικές περιόδους, το πρόγραμμα ELA δίνει κάποιες ανάσες στις χώρες της Ευρωζώνης".

Όπως συμπεραίνει, "το ELA θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να εξασφαλίσει στην Ευρώπη ικανό χρόνο για την εξεύρεση εφαρμόσιμης, μόνιμης λύσης στο "ελληνικό πρόβλημα"".