Δίμηνη παράταση Μνημονίου με προαπαιτούμενα και επιστροφή της Τρόικας

Πολύ πιθανή θεωρείται πλέον η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα ακόμα και αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι κατά κανόνα η έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα προηγείται της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως πρώτο βήμα για την τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για το αν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να ληφθεί εντός της ημέρας, ενώ, αν επιβεβαιωθούν οι υπάρχουσες πληροφορίες, η επίσκεψη της τρόικας και των κλιμακίων της θα διαρκέσει από τις 9 ως τις 19 Δεκεμβρίου. Υπάρχει μάλιστα και το ενδεχόμενο να έρθουν στην Αθήνα την Τρίτη και οι επικεφαλής της τρόικας, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ασαφές παραμένει εν τω μεταξύ το τι ακριβώς θα ισχύσει το 2015 αναφορικά με την “επόμενη μέρα” μετά το μνημόνιο. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του χρόνου, όμως εκτός απροόπτου θα ζητηθεί μία παράταση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και να λάβει η Ελλάδα το υπολειπόμενο ποσό που προβλέπεται βάσει της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για παράταση, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της, αν και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι αυτή θα είναι ενδιάμεσα στις λίγες εβδομάδες, που ζητά η Αθήνα, και τους έξι μήνες, που προτιμούν οι Βρυξέλλες, με τους τρεις μήνες να φαίνονται ως η επικρατέστερη εκδοχή.

Άλλες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πάντως, κάνουν λόγο για "τεχνική παράταση" δύο μηνών, η οποία θα συνοδεύεται από λίστα προαπαιτούμενων, τα οποία, αν ικανοποιηθούν, τότε η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την περίοδο του μνημονίου και θα περάσει στη λεγόμενη "προληπτική γραμμή πίστωσης".