Στις καθυστερήσεις κρίνεται η επιστροφή των δανειστών

Να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου ζήτησε χθες το EuroWorkingGroup από Ελλάδα και τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το κλίμα στο δείπνο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της ζώνης του ευρώ χθες στις Βρυξέλλες ήταν αρχικά βαρύ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου ενημέρωσαν με τεκμηρίωση για τις ελληνικές θέσεις τους 17 ομολόγους τους και πέτυχαν να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2014.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως στο EuroWorkingGroup έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.«Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στη βάση αυτή τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωζώνη απεφάσισε στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου πως η ασφαλής και βιώσιμη επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2015 προϋποθέτει την λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως (ESM) που θα έχει την μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτή η προληπτική γραμμή θα πρέπει να συνομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος.

Καθώς η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας έχει δείξει ότι οι συζητήσεις ενδεχομένως να επεκταθούν και εντός τουν2015, οπότε τα 13,2 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα θα χαθούν , καθώς λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2014, κοινοτικές πηγές μιλούσαν χθες για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος έως και έξι μήνες.

Ωστόσο, το EuroWorkingGroup έδειξε χθες πως πριν θέσει ενώπιων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα ήθελε να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτή τη φορά επί ελληνικούς εδάφους.