Πολιτικοί ελιγμοί για υπέρβαση των εμποδίων με την τρόικα

Λίγα 24ωρα έχει στη διάθεσή της η Κυβέρνηση για να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν τα πολλά τεχνικά ζητήματα που αναφύονται στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και να βρει λύσεις σε πολιτικό επίπεδο που θα διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα είναι πλήρως οχυρωμένη στην λήξη του τρέχοντος δανεικού προγράμματος επιδιώκει η Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε απευθείας συνομιλίες με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόϊκα, ώστε να επιταχύνει την αξιολογήσει και να αποφευχθεί η απώλεια των κρίσιμων οροσήμων, ήτοι του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με την τρόϊκα έχουν αναδείξει πλήθος εκκρεμοτήτων που εκτείνονται από το δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο οι δανειστές το τοποθετούν στα 2,5 δισ. ευρώ -η Κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα κενό- όσο και σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ο ΦΠΑ, τα οποία η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αγγίξει.

Καθώς η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα που ολοκληρώθηκε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες δεν οδήγησε παρά σε διαφωνίες , η «σκυτάλη» πέρασε στα χέρια του Πρωθυπουργού ο οποίος σε απευθείας συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο της Κομμισσιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές,.

Στόχος είναι να κλείσουν οι μεγάλες διαφορές έως τα μέσα της επομένης εβδομάδας, ώστε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου για εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, Πάντως, στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ παρασκηνιακά ανέφεραν πως αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, καθώς η πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανάφεραν χθες πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν επαφές με την τρόικα για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.