Ντάισελμπλουμ: Προληπτική πιστωτική γραμμή ίσον Μνημόνιο

Χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής συνεπάγεται Μνημόνιο, ξεκαθάρισε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μορφή που πρέπει να έχει η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup πως "υπάρχει ισχυρή συναίνεση εντός του Eurogroup ότι πρέπει να είναι μια βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδος".

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως ο σχεδιασμός θα απασχολήσει το συμβούλιο στο μέλλον, ωστόσο αποσαφήνισε πως ενδεχόμενη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ελλάδος θα συνοδευθεί με όρους (conditionalities). "Εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή θα υπάρξουν και όροι", ξεκαθάρισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και για το πρώτο σκέλος της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο σε κάποιους τομείς απαιτείται "πρόσθετη εργασία" για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως, όταν καταστεί ευκρινές το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, το Eurogroup θα εξετάσει τα ζητήματα που συνδέονται με την λήξη του προγράμματος το τέλος του έτους. Ο ίδιος είπε πως είναι πρώιμο να πει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη στήριξη. "Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και στη βάση αυτή το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον", είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως ο EFSF αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας , προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε αναμονή. Επανέλαβε δε πως το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γίρκι Κατάινεν, τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ εύθραυστη και ξεκαθάρισε πως είναι απαραίτητες περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.