Συνάντηση Βρούση-τρόικας με φόντο τα εργασιακά

Την σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα παίρνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με επίκεντρο κρίσιμα θέματα στα εργασιακά και κυρίως το ασφαλιστικό.

Στις 17:00 το απόγευμα συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ αύριο ο υπουργός Εργασίας θα κληθεί σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με επίκεντρο το ασφαλιστικό. Η διαπραγμάτευση αυτή αναμένεται να είναι και η δυσκολότερη, καθώς το ασφαλιστικό αποτελεί ένα καυτό ζήτημα που ενέχει σοβαρότατο πολιτικό κόστος.

Ένα από τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη Γενεύη οι κοινωνικοί εταίροι, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΙLO), ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και στο πλαίσιο του συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει για την κήρυξη απεργίας.

Ο κ. Βρούτσης αναμένεται να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος στο Ανώτατο Συμβόυλιο Εργασίας, για τη στήριξη και θεσμική ενίσχυση του οποίου συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι στην ελβετική πόλη.