Ασφαλιστικά Ταμεία: Μπαράζ κατασχέσεων

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να εισπράξουν ότι μπορούν από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ίδια.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του ιδρύματος από το Νοέμβριο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014, το ίδρυμα προέβη σε 6.031 κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και 987 πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ φθάνουν τα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από την εφαρμογή των ρυθμίσεων "Νέα Αρχή" και "Πάγια Ρύθμιση", δεν ξεπέρασαν, από την αρχή του έτους, τα 249.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο διάστημα, αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ομαδικά ειδοποιητήρια προς οφειλέτες του ΟΑΕΕ του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ.

Έως σήμερα, στο ΚΕΑΟ έχουν διαβιβαστεί οφειλές 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες. Από το ποσόν αυτό, τα 7,9 δισ. ευρώ, αφορούν οφειλές προς το ΙΚΑ και τα 2,35 δισ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ. Χρέη 197.140 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλέτες του ΟΓΑ, και 54,95 εκατ. ευρώ από οφειλέτες του ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις - προσκλήσεις και 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης για την τακτοποίηση των οφειλών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Παρά το ότι ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει προχωρήσει έως τώρα σε κατασχέσεις, από το σύνολο των οφειλών που φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, έχουν αποσταλεί προς το ΚΕΑΟ ειδοποιήσεις για τα 2,35 δισ. ευρώ.

Επιφυλάξεις από το ΔΝΤ

Από την πλευρά του πάντως το ΔΝΤ, εκφράζει επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην έκθεσή του, ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ για την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, Πάτρικ Ντε Μετς, αναφέρει ότι, μόνο για το 42,5% των οφειλετών, έχουν γίνει ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης και ζητεί την επέκταση των μέτρων και για τους οφειλέτες με οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των εμπόρων, υποστηρίζουν ότι η αυστηροποίηση των πολιτικών που εφαρμόζονται για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα αποδώσουν λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και ζητούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά η κρίση για την εκτίναξη των οφειλών με δεδομένο ότι το 70% των χρεών που έχει αναλάβει το ΚΕΑΟ είχε δημιουργηθεί το χρονικό διάστημα ως το 2009, δηλαδή πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.