Ερώτηση Παπαδημούλη προς Ντράγκι για αγορές κρατικών ομολόγων

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την αγορά κρατικών ομολόγων ή όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο κ. Παπαδημούλης ζητεί να πληροφορηθεί για τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και του αποπληθωρισμού και θέτει το θέμα της αποτελεσματικότητας του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά ενυπόθηκων τίτλων (Asset Backed Securities) από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επίσης ο κ. Παπαδημούλης ζητεί από τον κ. Ντράγκι να τοποθετηθεί αναφορικά με τη λήψη, ουσιαστικών, μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και συγκεκριμένα τον ρωτά εάν "σκοπεύει, επιτέλους, να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες της ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Ειδικότερα ο έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ:

- Θεωρεί ότι επηρεάζεται αρνητικά η αποτελεσματικότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής από τη δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη και από την αρνητική στάση Γερμανίας και Γαλλίας στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων;
-
Εάν ναι, σκοπεύει, επιτέλους, να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες τις ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;