Κερέ: Η Ελλάδα χρειάζεται επιτήρηση

Την ανάγκη διατήρησης ενός μηχανισμού επιτήρησης ο οποίος θα παρακολουθεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, ο Κερέ, απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται εποπτεία, τόνισε: “Υπάρχει ανάγκη για ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο. Και το χρειάζονται και οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων”.

Για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, ο Κερέ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος για το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εγγυήσεις.

Σχολιάζοντας τα stress tests, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος Οκτωβρίου και είναι πολύ νωρίς να αναφερθεί κανείς σήμερα σε εκτιμήσεις. Για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ότι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, ενώ υπογράμμισε ότι η επιστροφή τους στις διεθνείς αγοράς κεφαλαίου αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός.

Για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. “Η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα δύσκολα, η ανεργία σιγά σιγά μειώνεται, η ανάπτυξη επανέρχεται σε θετικό έδαφος, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, πολλές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Η οικονομική κατάσταση πάντως φαίνεται καλύτερη τώρα”, τόνισε.