Δυσφορία στις Βρυξέλλες για τις ελληνικές παλινωδίες

Αρνητικές εντυπώσεις με το "καλημέρα" δημιούργησαν στις Βρυξέλλες οι παλινωδίες της νέας κυβέρνησης στο διορισμό των νέων θεσμικών συνομιλητών της χώρας με την τρόικα και το Eurogroup.

Την προηγουμένη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σάσεξ κ. Μανώλη Μαματζάκη, σοβαρό ακαδημαϊκό με περγαμηνές στα τραπεζικά οικονομικά, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος του ΣΟΕ επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη να αναλάβει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην θέση του κ. Πάνου Τσακλόγλου.

Ο κ. κ. Μαματζάκης συναντήθηκε με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών και αφού έλαβε το καλώς έχει συνόδευσε στο Εurogroup Working Group που πραγματοποιήθηκε στην Λισαβόνα τον κ. Τσακλόγλου προκειμένου να συναντηθεί με τους ομολόγους του. Μάλιστα, μετείχε κανονικά στην συνεδρίαση του EWG και στην ενημέρωση που έκανε στο συμβούλιο ο κ. Τσακλόγλου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ωστόσο υπήρξαν "δεύτερες σκέψεις" για τον κ. Μαματζάκη. Αν και δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί το εάν ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί ή ετέθη ζήτημα από τον ίδιο τον κ. Χαρδούβελη ωστόσο σημασία έχει ότι ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σάσεξ δεν θα καλύψει την θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αν και παρουσιάσθηκε στο Εurogroup Working Group ως ο διάδοχος του κ. Τσακλόγλου.

Οι παλινωδίες αυτές δημιούργησαν εκνευρισμό στις Βρυξέλλες αφενός διότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον πολύ επιτυχημένο στο έργο του κ. Τσακλόγλου, αφετέρου διότι ο καθόλα σοβαρός κ. Μαματζάκης παρουσιάσθηκε στο συμβούλιο της Λισαβόνας και μέσα σε δύο 24ωρα αποσύρθηκε. Καθώς η μετάβαση του κ. Μαματζάκη στην πορτογαλική κυβέρνηση έγινε με την συναίνεση του κ. Χαρδούβελη η δυσφορία των Βρυξελλών αφορά και στον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση στο μεθαυριανό Εurogroup τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει ο κ. Τσακλόγλου, κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες και από Ευρωπαίο αξιωματούχο  ο οποίος είπε ότι "ο Έλληνας εκπρόσωπος δεν έχει αντικατασταθεί".