Reuters: Εκπληκτική η ελληνική ανάκαμψη

“Η Ελλάδα διανύει μία εκπληκτική χρηματοπιστωτική ανάκαμψη. Πριν από δύο χρόνια, η χώρα έμοιαζε καταδικασμένη σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα είναι στο δρόμο της επιστροφής στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 2 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα”.

Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά το άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters Χιούγκο Ντίξον, το οποίο αναφέρεται στην ελληνική οικονομία και το πώς μέσα σε διάστημα λίγων ετών η Ελλάδα έφτασε από το χείλος της καταστροφής, στην επικείμενη επιστροφή της στις αγορές.

Όπως επισημαίνει ο Ντίξον, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι και είμαστε ακόμα στο σημείο καμπής της πραγματικής οικονομίας, όμως η χρηματοπιστωτική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. “Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε στο 30% μετά την αναδιάρθρωση χρέους πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται τώρα στο 6,2%”, σημειώνει, και αναφέρεται στις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, η αλλαγή στάσης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα οφείλονται σε δύο εξωτερικούς παράγοντες: Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει “οτιδήποτε χρειαστεί” για να σωθεί το ευρώ και την πρόσφατη αστάθεια στις αναπτυσσόμενες αγορές, που έβαλε την Ελλάδα στο στόχαστρο των “κυνηγών αποδόσεων”.

“Δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι ακόμη άνεργο. Για να μειωθεί αυτό σε αποδεκτά επίπεδα, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και η οικονομία θα πρέπει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια”, υπογραμμίζει ο Ντίξον, αναγνωρίζοντας ως πιο σοβαρό κίνδυνο τις πολιτικές εξελίξεις, μετά και την υπόθεση Μπαλτάκου που έπληξε την κυβέρνηση.

“Δε φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα πέσει. Αλλά αν πέσει, μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης, θα ήταν πολύ λιγότερο φιλική προς τους επενδυτές”, παρατηρεί.