Κυβέρνηση: “Οι τροικανοί δεν κάνουν πίσω σε τίποτα”

Οριακές πιέσεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα παρατηρούνται λόγω της ανυποχώρητης στάσης των εκπροσώπων των δανειστών στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

"Δεν κάνουν πίσω σε τίποτα", μεταφέρουν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές -ως κύριο παράπονο από τις διήμερες επαφές με τους ανθρώπους της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης κάνουν πολύ προσεκτικές δηλώσεις, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δεν έχει εμφανιστεί καν...

Το κλίμα έχει υποστεί επιδείνωση και υπάρχει κλιμάκωση επί τα χείρω στις τελευταίες συζητήσεις. Η τρόικα δε δέχεται τους υπολογισμούς και τις ρυθμίσεις για το νέο φόρο ακινήτων. Αυτό το γνωρίζαμε. Η νέα -δυσάρεστη- εξέλιξη είναι ότι οι τροϊκανοί δε συζητούν κι άλλα πράγματα και ζητούν απελευθέρωση ακόμη και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ομαδικές απολύσεις. Λένε  δηλαδή πρακτικά όχι σε όλα τα Ελληνικά αιτήματα και αγνοούν επιδεικτικά τις εγχώριες κόκκινες γραμμές.

Θρίλερ με την τρόικα και για τις απολύσεις

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το 2014 δε φαίνεται να πείθουν τους δανειστές καθώς η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ανέτοιμη να παρουσιάσει πειστικά νούμερα απόδοσης των μέτρων που προτείνει, ειδικά στις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.  Tο χρονικό όριο τις 9ης Δεκεμβρίου που έθεσε το Eurogroup στον Γιάννη Στουρνάρα, φαίνεται πως αφορά κυρίως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα-ΕΑΣ, για τα οποία υπάρχουν πλέον πληροφορίες πως η κυβέρνηση κλίνει προς απόφαση για να μπει "λουκέτο".

Οι πιέσεις είναι τέτοιες που κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι θα δοκιμαστεί ακόμη και η συνοχή της κυβέρνησης, καθώς η στάση της τρόικας κάνει πλέον ορατό το ενδεχόμενο και νέων οριζόντιων μέτρων.
 

"Αν εφαρμόσουμε ακόμα και μισό μέτρο παραπάνω, θα έχουμε επανάσταση στη χώρα"

"Υπάρχει πίεση να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές", εξομολογείται στο πλαίσιο του νέου επιδεινωμένου κλίματος ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Guardian. "Αν μας υποχρεώσουν να εφαρμόσουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα έχουμε επανάσταση στη χώρα. Είναι τυφλοί;"
Την ίδια ώρα, ακόμα ένας εκπρόσωπος Τύπου από τις Βρυξέλλες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα: "Μοιάζει να έχουμε γυρίσει πίσω στο 2010 ξανά".
 
 

Στέλεχος Υπ. Οικονομικών: 50-50 οι πιθανότητες για λύση έως 9 Δεκεμβρίου

Πρόβλεψη για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έδωσε το μεσημέρι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι είναι αβέβαιο το εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

"Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν λάβει τις παρατηρήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας και προσπαθούν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και να κλείσουν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Πάντως, την προσεχή Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών.