Μέτρα απαιτούν οι δανειστές με αντάλλαγμα 65 δισ. ελάφρυνση του χρέους

Αγώνας δρόμου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι την 5η Δεκεμβρίου, με την κρισιμότερη «μάχη» να δίνεται στις 28 Νοεμβρίου, στο EuroWorking Group.

Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να ανοίξει επίσημα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το θέμα του ελληνικού χρέους, φέρνει νέες απαιτήσεις για μέτρα από τους δανειστές, ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση. Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές φαίνεται να απαιτούν 12 μέτρα, τα οποία θα περάσουν σε ισάριθμα νομοσχέδια από την ελληνική Βουλή.

Τα μέτρα θα πρέπει, σύμφωνα με την απαίτηση των θεσμών, να περάσουν πριν τη συζήτηση για το χρέος, δηλαδή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το πακέτο των μέτρων θα οδηγήσει σε 65 δισ. ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η… 12αδα των μέτρων αφορά στα εργασιακά, τα αδήλωτα εισοδήματα, το πλαστικό χρήμα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Για την ώρα, τα μέτρα που έχουν συζητηθεί και δημόσια από αξιωματούχους της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι βραχυπρόθεσμα, διάρκειας 5 μέτρων και αφορούν σε μείωση επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής έτσι ώστε να μειωθούν και οι ετήσιες ανάγκες του κράτους για την αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές. Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση των λήξεων ομολόγων από 28 σε 32 χρόνια και τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, με τρόπο ώστε και να μην υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης σε περίπτωση ανισορροπίας, αλλά και να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υπολογίζει τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει ως δόσεις αποπληρωμών.

Τσακαλώτος: Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για το χρέος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες «χαμένες ευκαιρίες» για το ελληνικό χρέος. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαμηνύει προς την… αμετανόητη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της χώρας.

Ο κ. Τσακαλώντος σημειώνει ότι η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 και προσθέτει ότι στις επόμενες εβδομάδες η ευρωζώνη έχει μία σημαντική ευκαιρία για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της.Το να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα διευκόλυνε την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, βήμα που, όπως πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει ώστε να «ξεκλειδώσει» η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφραζόταν» σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο, σημείωσε. Όπως είπε χαρακτηριστικά , η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιτύχει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους –κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.