Διαζύγιο από ΔΝΤ και μνημόνιο ζητά ο Χαρδούβελης στη Λαγκάρντ

Με βασικό στόχο την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον στις 7.10 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Χαρδούβελη θα συμμετάσχουν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου.

Από πλευράς του ΔΝΤ θα λάβουν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον στόχο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά "εντάσσεται στο πλαίσιο του ξεκάθαρου στόχου" που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς μνημόνιο».

Δυο «βασικοί σταθμοί» για το επόμενο διάστημα θεωρούνται τα στρες τεστ των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης και για τους οποίους πιστεύεται ότι η Ελλάδα «θα ανταπεξέλθει» και θα «προχωρήσει μπροστά».

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τους εξής τρεις όρους για ένα "συναινετικό διαζύγιο" Ελλάδας και Ταμείου:

1. Να ολοκληρώσει η Ελλάδα χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. 

2. Να υπάρχει πρόγραμμα "προληπτικής στήριξης" από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του Ταμείου είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και να συνεχίσει απρόσκοπτα την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

3.Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν εκ νέου τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σήμερα, ολοκληρώνονται και οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η επόμενη ετήσια σύνοδος, τον Οκτώβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.