Τα “τρελά” του μειωμένου ΦΠΑ αφορούν μόνο στα αναψυκτικά

Μπορεί στο ίδιο κατάστημα ένα προϊόν να φορολογείται με ΦΠΑ 13% και ένα άλλο, ακριβώς ίδιο, να φορολογείται με 23%; Βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε χθες για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μπορεί!

Όπως προκύπτει από την εν λόγω εγκύκλιο, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ισχύει κανονικά για προϊόντα που καταναλώνονται εντός του καταστήματος, αλλά το 23% παραμένει για προϊόντα που ο πελάτης παίρνει για το σπίτι, καθώς και για διανομή προϊόντων στο σπίτι (delivery), αφού τότε θεωρείται ότι γίνεται παράδοση αγαθού και όχι υπηρεσίας. Όπως διευκρίνισε όμως μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, "το ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται", εξηγώντας ότι "ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι". Επομένως, με βάση αυτήν τη διευκρίνιση, το ΦΠΑ για τα φαγητά που παραγγέλνουμε θα μειωθεί κανονικά στο 13%, ενώ αν επιλέξουμε να παραγγείλουμε και αναψυκτικά, αυτά και μόνο θα έχουν ΦΠΑ 23%.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό “σκοτεινό σημείο” της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Από τη μείωση εξαιρούνται όλα τα αλκοολούχα ποτά, ασχέτως αν ο πελάτης τα καταναλώνει εντός ή εκτός του καταστήματος, και άρα τα κέντρα διασκέδασης ουσιαστικά δεν υπάγονται στον νέο μειωμένο συντελεστή.

Μπέρδεμα υπάρχει όμως και με τα ξενοδοχεία, αφού δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτή η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, που γίνεται ως εξής:
- Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
- Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
- Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

Δηλαδή, ξενοδόχοι και πελάτες θα περνάνε ώρες αγκαλιά με τα κομπιουτεράκια για να βρουν ποιο είναι τελικά το ποσό που θα πρέπει να χρεωθεί!

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για τη διαμονή με το σύστημα all inclusive, όπου:

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Όσο για το catering, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται κανονικά στο μειωμένο συντελεστή, εφόσον όμως δεν συνίστανται σε απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Έτσι, αύριο που μπαίνει ο Αύγουστος οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει τις αλλαγές αυτές, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στα νέα δεδομένα, έστω κι αν σύμφωνα με την εγκύκλιο οι φορολογικές αρχές θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της προσαρμογής με σχετική ανεκτικότητα, ελέγχοντας την ορθότητα της καταχώρησής στα τηρούμενα βιβλία και την απόδοση του ΦΠΑ.