Κλείνει το παράθυρο για αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις

Να κλείσει το "παράθυρο" για την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις το οποίο άνοιξε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από το ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση μισθωτών και συνταξιούχων από το 2014 κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισαν χθες πως πρόθεση είναι το νομοσχέδιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα κατατεθεί στη Βουλή να ξεκαθαρίζει το θέμα επαναφέροντας ρητά ότι και το 2014 ο ετήσιος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση την κλίμακα και την έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 1,5%.

Ακόμη, θα αποσυρθεί δε η σημερινή διάταξη του ΚΦΕ με την οποία ορίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών με αποφάσεις του μπορεί να καθορίζει τον τρόπο αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα επαναφέρει στο 20% τον συντελεστή φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, το οποίο ο νέος ΚΦΕ αύξησε στο 25%. Έτσι, όσοι το 2014 λάβουν αποζημίωση απόλυσης σε αυτό το ύψος δεν θα κληθούν να καταβάλουν προσθετό φόρο 2.500 ευρώ.

Αμετάβλητη στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει και η προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΕ η οποία σύμφωνα με τον νέο ΚΦΕ θα αυξανόταν από το 55% στο 80% το 2014. Αυτό θα συνεπαγόταν αύξηση κατά 49% σε σχέση με σήμερα και μεγάλο βάρος για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν να υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές φόρου ΟΕ και ΕΕ, που πλέον προσδιορίζονται με προοδευτική κλίμακα.