Και μόνο μέρος των εισφορών θα μπορεί πλέον να πληρώνει ο ασφαλισμένος

Στο "περίμενε" τα μπλοκάκια

Διευκρινίσεις για τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την έναρξη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος. Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι η καταβολή θα είναι για όλους μηνιαία, «ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται εξαμηνιαία ή ακόμα και ετήσια χρέη, ενώ, για πρώτη φορά, προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής καταβολής».

«Μέχρι σήμερα», τόνισε, «το σύστημα πληρωμών των ασφαλιστικών Ταμείων έκανε δεκτή μόνο την καταβολή του ακριβούς ποσού και οι ασφαλισμένοι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αν δεν είχαν συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις». Πλέον, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, «δίνεται η δυνατότητα και μερικής καταβολής, επαναλαμβάνοντας ότι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι μηνιαία».

«Για τους πρώτους έξι μήνες και μέχρι την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2017, βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα γίνει ο αναγκαίος συμψηφισμός - χρεωστικός ή ελαφρυντικός», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την περίπτωση εργαζομένων με μπλοκάκι, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα εγκύκλιος που θα αφορά τους απασχολούμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων οι οποίες πραγματώνονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής τους, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και να καθίσταται σαφές και στους δύο αντισυμβαλλόμενους ο τρόπος καταβολής των εισφορών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η καταβολή και είσπραξη εισφορών και φόρων δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από τώρα.

Σύνταξη μέσα σε τρεις μήνες το πολύ

Σύνταξη το πολύ μέσα σε τρεις μήνες θα δίδεται πλέον στους δικαιούχους μέσω του ασφαλιστικού υπερταμείου του ΕΦΚΑ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. «Μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης» δήλωσε η υπουργός Εργασίας. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια, ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό ιστορικό τους και τη σύνταξη που θα λάβουν.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθειά μας να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Δύσκολη προσπάθεια, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά πολιτικών επιλογών με βαθιές ρίζες, που υποθήκευσαν το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μία μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, γιατί δεν είμαστε αντιμέτωποι απλά με τη βαριά σκιά του παρελθόντος, αλλά και με την πραγματικότητα της κρίσης και τις επιδιώξεις όλων όσοι βλέπουν στην κοινωνική ασφάλιση άλλο ένα πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας και όχι ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα». «Προχωρήσαμε στη δημιουργία του ΕΦΚΑ και μίας νέας αρχιτεκτονικής για την κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο στόχο να διασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ενός συστήματος που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών» διευκρίνισε.

Σημείωσε δε, ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς- “ομπρέλες”». Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η συνολική διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας είπε, ότι η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά Ταμεία. «Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία παροξύνθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ακριβώς, γι’ αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μία μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.

Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση»- τόνισε -«θα κινηθεί συνολικά η προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Πλέον, τα λεφτά των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, είναι ακόμη ένα σημαντικό πεδίο που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μας επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αποτελούν μία πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία γύρω από αυτό το ζήτημα. Φαίνονται οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για ακόμα πιο τολμηρά βήματα στη συγκεκριμένη μάχη» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ είπε, ότι τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» συνολικά για το 2016, στα οποία αποτυπώνεται αυτή η τάση, αφού, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των τελευταίων 15 ετών.