Στεγαστικά : Υποχρεωτική η ασφάλιση, ελεύθερη η επιλογή εταιρείας

Στην Ελλάδα, η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι – ακόμα – υποχρεωτική. Εκτός...

...εκτός εάν το σπίτι έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, το οποίο δεν έχει αποπληρωθεί.

Δηλαδή, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, η κατοικία πρέπει να είναι ασφαλισμένη. 

Ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποια ασφαλιστική επιθυμεί ;

Πλέον, ναι. Παλαιότερα, αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς το ακίνητο ασφαλιζόταν στην εταιρεία, που υποδείκνυε η τράπεζα, αυτό όμως έχει αλλάξει και ο ασφαλιζόμενος μπορεί να βρει το πακέτο, που θεωρεί πιο συμφέρον για τον ίδιο. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, που περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

Πώς υπολογίζεται σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιζόμενη αξία ;

Συχνά, οι τράπεζες ζητούν να ασφαλίσουν στην αξία του δανείου. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα σπίτι με αξία ανακατασκευής 150.000 ευρώ, η τράπεζα το ασφαλίζει για το δάνειο 50.000 ευρώ, που ενδεχομένως έχει λάβει ο ιδιοκτήτης, και αποζημιώνεται αναλογικά. 

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, αν έχει αγοραστεί ένα σπίτι 100 τ.μ., θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένο για 120.000. Η τράπεζα όμως λέει : "Σας έδωσα δάνειο 50.000 ευρώ, ασφαλίστε το για 50.000 ευρώ”. Σε περίπτωση ολικής καταστροφής, ο ιδιοκτήτης θα λάβει 50.000, ενώ το σπίτι έκανε 120.000. Τα 50.000 ευρώ θα τα πάρει η τράπεζα. Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία η ζημιά είναι μερική, περί τα 20.000 ευρώ, δεν θα καταβληθούν αυτά τα χρήματα, γιατί είναι ασφαλισμένο για 50.000 αντί για 120.000. Άρα, λαμβάνεται αποζημίωση αναλογικά. Δηλαδή, τα 5/12 των 20.000, που σημαίνει μόνο τα 5.000 ευρώ για επισκευές. Το δάνειο πρέπει να συνεχίζεται να αποπληρώνεται κανονικά. Στην ολική, η τράπεζα παίρνει όλα τα λεφτά, εξοφλώντας παράλληλα το δάνειο.

Αν κάποιος επιθυμεί να ασφαλίσει το σπίτι του στην τρέχουσα αξία του, πρέπει να γνωρίζει ότι θα αυξηθεί παράλληλα και το ασφάλιστρο. Η αξία ασφάλισης για ένα σπίτι 120 τ.μ., είναι περίπου 1,7 τοις χιλίοις. Δηλαδή, για ένα σπίτι 120.000 ευρώ, το κόστος ασφάλισης είναι γύρω στα 170 ευρώ ανά έτος για την Αθήνα. Στην Κεφαλλονιά, όμως, το ασφάλιστρο είναι ακριβότερο, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής.

Ποιες καλύψεις απαιτεί η δανειακή σύμβαση ;

Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας που προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις συνήθως απαιτεί τις καλύψεις σεισμού και πυρκαγιάς. Το νέο συμβόλαιο που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις καλύψεις αυτές. Ωστόσο κάποιες τράπεζες απαιτούν επιπλέον καλύψεις, όπως διαρροή/ θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα κ.α.