Τα πάντα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Σε διαβούλευση δόθηκε σήμερα, και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014, σε αντικατάσταση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ. Βασικά στοιχεία του είναι πως επιβαρύνονται με φόρο - ενώ δεν είχαν αυτό το βάρος μέχρι σήμερα - τα οικόπεδα, αλλά και τα κλειστά ακίνητα, ενώ ο φόρος επιβάλλεται ανά ακίνητο, χωρίς να αθροίζεται η περιουσία του φορολογούμενου.

9 Δεκεμβρίου 2013: Διαβάστε αναλυτικά το τελευταίο σενάριο για το νέο φόρο ακινήτων μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

 

Πώς η Ελλάδα πρωτοτυπεί πανευρωπαϊκά και σε αυτό το φόρο

Alpha Bank : Σε σωστή κατεύθυνση ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Πίσω ολοταχώς από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις

Ακίνητα: Ποιοι πληρώνουν τη λυπητερή με το νέο φόρο

Διαβάστε τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων

Στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων διευκρινίζεται το ποιοι είναι οι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου, καθώς και το σε ποια ακίνητα αυτός επιβάλλεται και ποια απαλλάσσονται από την επιβάρυνση.

Διαβάστε: Ακίνητα : Ποιοι θα πληρώνουν και ποιοι όχι τον ενιαίο φόρο

Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα οδηγεί στον υπολογισμό του τελικού φόρου, που αναλογεί στο κάθε ακίνητο. Μάλιστα, οι συντελεστές φορολόγησης είναι διαφορετικοί για τις κατοικίες και διαφορετικοί για τα οικόπεδα.

Διαβάστε: Κατοικίες: Οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου

Διαβάστε: Οικόπεδα : Έτσι υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος

Πάντως, η Εφορία δεν ξεχνά τις παλιές της... συνήθειες, αφού ζητά φορολογική ενημερότητα για να χορηγήσει έκπτωση στις ευπαθείς ομάδες !

Διαβάστε: Φόρος ακινήτων: Χρωστάς στο Δημόσιο ; Χάνεις την έκπτωση !

Τι κρύβουν, όμως, οι διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο ;

Διαβάστε: Ακίνητα: Η εφορία καταργεί τις εκπτώσεις στο νέο φόρο

Εκπτώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, δεν μπορούν να ισχύσουν από τη φύση τους.

Διαβάστε τι λένε ειδικοί στο news.gr για τα ψιλά γράμματα του νέου φόρου.