Πότε είναι νόμιμη η εγκατάσταση και λειτουργία μιας κεραίας

To Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων για τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΣΗΛΥΑ)

Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία μιας κατασκευής κεραίας απαιτούνται σύμφωνα με το Ν. 4070/2012 οι κάτωθι γνωματεύσεις, άδειες, εγκρίσεις:

1. Θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

2. Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την οικεία Γενική Γραμματεία Περιφέρειας ή υπαγωγή της κατά περίπτωση κατασκευής κεραίας στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία

3. Θετική γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

4. Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών

5. Άδεια κατασκευής κεραίας που χορηγείται από την ΕΕΤΤ, η αρμοδιότητα της οποίας αφορά κυρίως την σκοπιμότητα του τηλεπικοινωνιακού μέρους της εγκατάστασης

6. Άλλες εγκρίσεις που τυχόν απαιτούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας

Πριν την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας ή τροποποίηση υφιστάμενης κατασκευής κεραίας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο, μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) [https://spectrum.eett.gr/eSpectrum/home.seam]. Πρόκειται για μία πλατφόρμα μέσω της οποίας, οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορούν να υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ, αιτήσεις για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών. Ο ολοκληρωμένος φάκελος που υποβάλουν περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες αιτήσεις και δικαιολογητικά για την έκδοση των προαναφερόμενων γνωματεύσεων, αδειών και εγκρίσεων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω διαδικτυακής πρόσβασης στο ΣΗΛΥΑ, μέσα σε 4 μήνες από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου ελέγχουν τα θέματα αρμοδιότητάς τους και ενημερώνουν το ΣΗΛΥΑ για την έκδοση των εγκρίσεών τους ή για την αιτιολογημένη απόρριψη των αιτήσεων.

Η ΕΕΤΤ, μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου εκδίδει Άδεια Κατασκευής Κεραίας, εφόσον έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή εκδίδει Πιστοποιητικό Πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου κατόπιν ελέγχου πληρότητας και με την προϋπόθεση σύμφωνης γνώμης της ΕΕΑΕ και της ΥΠΑ, καθώς και χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων από την ΕΕΤΤ.
Ο κάτοχος, μετά την έκδοση της Άδειας Κατασκευής Κεραίας ή του Πιστοποιητικού Πληρότητας, δύναται να προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας. Ο κάτοχος οφείλει να κοινοποιεί την Άδεια ή το Πιστοποιητικό Πληρότητας στον αρμόδιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού της θέσης εγκατάστασης και να έχει αναρτημένη κοντά στη βάση της κεραίας ευανάγνωστη πινακίδα ανεξίτηλης γραφής, με την επωνυμία του και τον μοναδικό αριθμό της Άδειας ή του Πιστοποιητικού Πληρότητας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Άρθρο 31 του Ν. 4053/2012, κατασκευές κεραιών που έχουν εγκατασταθεί χωρίς σχετική άδεια πριν από την έναρξη ισχύος του (7-3-2012) και για τις οποίες πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούσες για χρονικό διάστημα 24 μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν. 4053/2012.

Ο φάκελος που υποβάλλεται πριν την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας ή την τροποποίηση υφιστάμενης κατασκευής κεραίας μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) για να είναι πλήρης πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα εξής:

Α. «Τυποποιημένη Αίτηση» που περιλαμβάνει:

1. Πλήρη στοιχεία του αιτούντος (επωνυµία, διακριτικός τίτλος, νοµική μορφή, διεύθυνση έδρας, ΑΦΜ, ΑΡΜΑΕ), τα στοιχεία του τεχνικού υπευθύνου, τηλέφωνο και fax για επικοινωνία και αναφορά των φιλοξενούμενων παρόχων σε περίπτωση που γίνεται από κοινού χρήση της κατασκευής κεραίας.

2. Αριθμό Γενικής Άδειας, εφόσον ο κάτοχος της κατασκευής κεραίας εμπίπτει στις σχετικές κατηγορίες των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών,

3. Εάν πρόκειται για ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, απαιτείται αναφορά της άδειας λειτουργίας του σταθμού ή ελλείψει αυτής, της βεβαίωσης νομίμου λειτουργίας του σταθμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,

4. Περιγραφή των υπηρεσιών ραδιοεπικοινωνίας που θα εξυπηρετεί η κατασκευή κεραίας, καθώς και των ζωνών συχνοτήτων λειτουργίας,

5. Περιγραφή της κατασκευής κεραίας, η οποία περιλαμβάνει:

α. µοναδικό αριθµό θέσης και µοναδική ονοµασία θέσης κατά προτίμηση σχετική µε το τοπωνύµιο της περιοχής,
β. τις γεωγραφικές συντεταγµένες -πλάτος και µήκος- σε σύστηµα ΕΓΣΑ 87,
γ. το μέγιστο ύψος της κατασκευής κεραίας από τη βάση της και από το έδαφος,
δ. την ακριβή διεύθυνση της θέσης της κατασκευής κεραίας, τον ταχυδρομικό κώδικα, το ∆ήµο και το Νοµό υπαγωγής της θέσης της κατασκευής κεραίας,
ε. εφόσον κατασκευασθεί οικίσκος (σύµφωνα µε τον Ν.2801/2000), θα προσδιορίζεται το εµβαδόν, το ύψος και η θέση του (οικόπεδο ή δώµα) και το εµβαδόν του οικοπέδου, καθώς και ο αριθμός των φιλοξενούμενων παρόχων. Εάν ο οικίσκος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση μηχανημάτων που μεταδίδουν σήματα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής με χρήση συχνοτήτων για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος, θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός των πολυπλεκτών.
στ. Τα χαρακτηριστικά των ιστών ή πυλώνων στήριξης των κεραιοδιατάξεων (ύψος ιστού και ύψος βάσης ιστού από το έδαφος).

6. Αναφορά του αριθμού των κεραιών εκπομπής/λήψης και των κύριων τεχνικών χαρακτηριστικών τους (ενδεικτικά, των ζωνών λειτουργίας τους και των υπηρεσιών ραδιοεπικοινωνίας που εξυπηρετούν ανά πάροχο σε περίπτωση από κοινού χρήσης της κατασκευής).

7. Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά σε τροποποίηση υπάρχουσας άδειας, και ιδίως στην περίπτωση που η τροποποίηση αφορά σε διόρθωση συντεταγμένων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κατόχου περί μη μετακίνησης της κατασκευής καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα που αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει μετακίνηση, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ακριβής ταχυδρομική διεύθυνση στην εν λόγω θέση.

Β. Αίτηση προς την Ε.Ε.Τ.Τ. η οποία, επιπλέον των στοιχείων της Τυποποιημένης Αίτησης, πρέπει να περιλαμβάνει :

1. Αναφορά στον αριθμό Απόφασης της ΕΕΤΤ με την οποία έχουν χορηγηθεί τα δικαιώματα χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων (συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος χρήσης τηλεοπτικού διαύλου ή ραδιοφωνικής συχνότητας) που πρόκειται να χρησιμοποιεί η εν λόγω κατασκευή, με την εξαίρεση για τα δικαιώματα που χρησιμοποιούνται για μικροκυματικές ζεύξεις του σταθμού της κατασκευής κεραίας με το δίκτυο κορμού των παρεχομένων υπηρεσιών δημοσίου δικτύου, για τα οποία απαιτείται το δικαίωμα για τουλάχιστον μια ζεύξη ή τον αριθμό αίτησης στην ΕΕΤΤ για την λήψη δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή αναφορά σε διατάξεις εξαίρεσης από την εν λόγω υποχρέωση στις οποίες εμπίπτει η εν λόγω κατασκευή ή/και σε έγγραφα βάσει των οποίων καθίσταται νόμιμη η χρήση των εν λόγω ραδιοσυχνοτήτων.

Γ. Αίτηση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την ασφάλεια της αεροπλοΐας.

Δ. Μελέτη ραδιοεκπομπών για την έκδοση θετικής Γνωμάτευσης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ε. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή κατά περίπτωση δήλωση υπαγωγή στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η δήλωση υπαγωγής στις ΠΠΔ θεωρείται πλήρης όταν συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες μελέτες και εγκρίσεις σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

ΣΤ. Μελέτη για την τοποθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

Ζ. Αιτήσεις ή/και δηλώσεις ή κοινοποιήσεις που τυχόν απαιτούνται κατά περίπτωση, κατά δήλωση του αιτούντα.

Η. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνεται ότι ο υποβαλλόμενος φάκελος είναι πλήρης και ότι τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτόν είναι αληθή και ακριβή.

Θ. Απόδειξη πληρωμής του ∆ιοικητικού Τέλους

Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι ο αιτών υποχρεούται να υποβάλει σε κάθε αρμόδια υπηρεσία που δεν διαθέτει πρόσβαση στο ΣΗΛΥΑ την αντίστοιχη αίτηση/ μελέτη μαζί με την «Τυποποιημένη Αίτηση» του ΣΗΛΥΑ, σε έντυπη μορφή και να ενημερώσει το ΣΗΛΥΑ με το αντίστοιχο αποδεικτικό παραλαβής. 

Χρύσα Τσιώτση, Νομικός

[email protected]