Αισιοδοξία στο λιανεμπόριο για το επόμενο 6μηνο

Ιδιαίτερη αισιοδοξία επικρατεί στο λιανεμπόριο και στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις για το επόμενο εξάμηνο.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Εμπορικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΕΚΕΒΕ), που αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο ερευνών και φορέα μελέτης και στρατηγικής, με εστίαση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και υποστηρίζεται από ομάδα έγκριτων καθηγητών ΑΕΙ, διεξήγαγε την έρευνα "Εξαμηνιαίο Βαρόμετρο Επιχειρηματικού Κλίματος Στον Κλάδο Του Λιανικού Εμπορίου".

Στο δείγμα καταρχήν όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών των μελών του ΣΕΛΠΕ, κυριάρχησαν οι μεγάλες σε αριθμό εργαζομένων επιχειρήσεις (85 % είχε πάνω από 50 εργαζομένους και 45 % πάνω από 250). Οι επιχειρήσεις αυτές προέρχονταν από διάφορους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου, με τα είδη ένδυσης-υπόδησης-υφάσματα να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (49 %). Υπήρχε όμως εκπροσώπηση και από τους υπόλοιπους κλάδους, όπως Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός, Πολυκαταστήματα, Είδη Σπιτιού, Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές, Κοσμήματα, Καλλυντικά, Υπολογιστές, Τηλεπικοινωνίες κ.α..

Ο συνολικός δείκτης που αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου ανέρχεται στις +40 μονάδες και είναι εμφανές τόσο από το πρόσημο, όσο και από το μέγεθός του, πως ο κλάδος διαπνέεται από αρκετή αισιοδοξία για το πώς θα εξελιχθούν συνολικά τα πράγματα τους προσεχείς έξι μήνες.