Το δείπνο Σόρος με υπουργούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες

Του Νεκτάριου Β. Νώτη
 
Το ενδιαφέρον του Τζορτζ Σόρος για την Ελλάδα είναι δεδομένο και έχει εκφραστεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τόσο με δικές του επισκέψεις στη χώρα μας, όσο και με την αποστολή ανθρώπων του στην Αθήνα.

Ο εκ των κορυφαίων επενδυτών στον πλανήτη εκτιμά πλέον ότι οι οικονομικές προϋποθέσεις στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, και δεν λέει όχι στην προοπτική επενδύσεων στη χώρα μας, "εφόσον κριθεί εφικτό να έχει κανείς κέρδος με διάρκεια".

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει πυκνώσει τις επαφές του με παράγοντες της πολιτικής κι επιχειρηματικής ζωής της χώρας. Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν πως βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και, μάλιστα, χθες το βράδυ συμμετείχε σε δείπνο, που διοργάνωσε προς τιμήν του ο κουμπάρος και συνεργάτης του, Στέλιος Ζαββός.

Ήταν ένα κλειστό γεύμα, 60 ατόμων, που παρατέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, και στο οποίο παρευρέθηκαν υπουργοί και υφυπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι υφυπουργοί, Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. 
Επίσης, από την Εθνική Τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο πρόεδρος, Γιώργος Ζαννιάς. Οι εφοπλιστές, Τσάκος, Προκοπίου, Φράγκου και Λασκαρίδης, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Ουγγροαμερικανός μεγαλοεπενδυτής. στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά - εκφράζοντας την ανησυχία του - στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την Ευρωζώνη και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει. Ο κ. Σόρος ανησυχεί ιδιαίτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη - όπως αυτή εκτιμάται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι θα εκφραστεί και στις επικείμενες ευρωεκλογές -, αλλά και στην Ελλάδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι απεσταλμένοι του, από το ίδρυμα, που έχει ιδρύσει, είχαν έρθει στη χώρα μας και αναζητούσαν πληροφορίες για το φαινόμενο "Χρυσή Αυγή", όπως είχε αποκαλύψει το news.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Η Χρυσή Αυγή ανησυχεί τον Τζορτζ Σόρος

Ο γκουρού των επενδύσεων εκτιμά πως - από τις βασικές αιτίες ανάπτυξης αυτών των τάσεων - είναι η πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζει η Γερμανία στην Ευρωζώνη, η οποία - όπως λέει - "επέτεινε την κρίση, χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο".

Δεν άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, τα χαρτιά του για το πού και πότε θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, γεγονός πάντως είναι ότι - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - έχει επικεντρωθεί σε όλη την Ευρώπη στο χρηματοοικονομικό κλάδο και κυρίως στις τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η παρουσία στο δείπνο συγκεκριμένων εκπροσώπων του τραπεζικού και ευρύτερου επιχειρηματικού κλάδου.

Όσο για το μενού του δείπνου, κινήθηκε σε κλασικά επίπεδα, με σαλάτα, μοσχαρίσιο φιλέτο και τάρτα σοκολάτα.