Πιστή στη χαλαρή οικονομική πολιτική της η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει την επιθετική προσπάθεια αναζωογόνησης της αμερικάνικης οικονομίας, σημειώνοντας ότι λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που τίθενται από τις πολιτικές της, αλλά συνυπολογίζει επίσης πόση πρόοδος έχει γίνει στην μείωση της ανεργίας.

Στη σημερινή συνάντηση της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της, εν μέσω της νέας επιδείνωσης της κατάστασης στην Ευρώπη, η Fed έδειξε να αναγνωρίζει τις θετικότερες ενδείξεις όσον αφορά την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά απάλειψε μια διατύπωση που ανέφερε ότι τα διεθνή προβλήματα εξασθενούν σταδιακά από την τελική της ανακοίνωση, προφανώς λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να συνεχιστούν οι αγορές κρατικών χρεογράφων και πακέτων στεγαστικών δανείων ύψους 85 δισ. δολαρίων ανά μήνα, παρά τις ανησυχίες που διατύπωσαν ορισμένοι αξιωματούχοι για τους κινδύνους που δημιουργεί αυτό.

Σύμφωνα με τη Fed, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επανήλθε σε μια μέτρια ανάπτυξη, έπειτα από την ανάσχεσή της το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ακόμα, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ επισήμανε τη θετική, αν και ανεπαρκή, βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου, έδωσε στην δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προβλέψεις της, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη εντός του φάσματος 2,3% ως 2,8% εντός 2012 (από 2,3% ως 3% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο), κάτι που αποτελεί πιθανώς αναγνώριση των συνεπειών που αναμένεται να έχει η πολιτική λιτότητας. Για το 2014 η Fed προβλέπει ανάπτυξη από 2.9% ως 3,4% (από 3,0 ως 3,5% τον Δεκέμβριο).

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για την ανεργία αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω. Η Fed ανέφερε σήμερα ότι πλέον θεωρεί ότι το ποσοστό των ανέργων από 7,7% το Φεβρουάριο θα είναι κατά μέσον όρο 7,3% ως 7,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (από 7,4% ως 7,7% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο). Το ποσοστό της ανεργίας δε θα μειωθεί στο 6,5%, το επίπεδο που η Fed υπολογίζει ότι μπορεί να εξετάσει μια αύξηση των επιτοκίων, πριν από το 2015.

Από το Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της πολύ κοντά στο 0 εάν η ανεργία δεν μειωθεί στο 6,5% και ο πληθωρισμός δεν ξεπεράσει το 2,5% μέσα σε ορίζοντα 2 ετών. Το βασικό δανειστικό επιτόκιο της Fed παραμένει στο πρωτοφανώς χαμηλό εύρος 0,00%-0,25%, που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ κλιμακωνόταν η αμερικανική οικονομική κρίση.