Συζητούν για μικρότερο “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας του Eurogroup κινούνται οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται για την κάλυψη των 5,8 δισ. που καλείται να συνεισφέρει η Κύπρος για το πακέτο διάσωσης της οικονομίας της. Έτσι, το “κούρεμα” καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι και μελετώνται “αλχημείες” για να γίνει αποδεκτό αυτή τη φορά από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για “κούρεμα” 3% σε καταθέσεις από 1 ως 100.000 ευρώ, 7% από 100.001 ως 500.000 ευρώ και 9% από 500.001 ευρώ και άνω. Επίσης, είναι πιθανό να ανοίξουν οι τράπεζες την Παρασκευή, αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα πάντα με την κυπριακή εφημερίδα, στο Προεδρικό Μέγαρο συζητείται η εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει “κούρεμα”, αν και σε μικρότερο ποσοστό, γύρω στο 4% και τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας, στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών. Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.