Financial Times: Η Ευρώπη τα θαλάσσωσε σε άλλη μία διάσωση

Ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο είναι το σημερινό editorial των Financial Times, που αναφέρεται στο θέμα αυτό.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του editorial, “Η Ευρώπη τα θαλασσώνει σε άλλη μία διάσωση”, με υπότιτλο “η Κύπρος υποφέρει τον πόνο των κουρεμάτων, χωρίς τα κέρδη της αναδιάρθρωσης”.

“Αντί να πετάξουν στην Κύπρο ένα σωσίβιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδεσαν μια πέτρα γύρω από το λαιμό της”, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως δεν προστατεύονται από τη συμφωνία οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αντίθετα με ό,τι ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Financial Times αναγνωρίζουν ότι ανάμεσα στην αναδιάρθρωση κρατικού χρέους και την επιβολή ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν σωστά το δεύτερο, όμως “αντί να αναδιαρθρώσουν τις τράπεζες με το απαραίτητο (δυστυχώς) τίμημα για τους πιστωτές, αυτό το πακέτο πληρώνει το τίμημα χωρίς το όφελος”, επισημαίνουν.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα “προσβολή για τους μικρούς καταθέτες και επιχειρηματίες της Κύπρου” τον ισχυρισμό του προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Οι ασφαλισμένες καταθέσεις θα μπορούσαν να είχαν προστατευτεί πλήρως με την επιβολή μεγαλύτερων κουρεμάτων στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, τονίζουν.

Στο άρθρο εκφράζεται ακόμα η εκτίμηση ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου υπονομεύει την τραπεζική ένωση της Ευρώπης και τα σχέδια της Κομισιόν για διασυνοριακή ασφάλιση καταθέσεων.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πολιτικός”, καταλήγει το άρθρο. “Η συνταγή της πλήρους λιτότητας συνδυασμένη με τη “φιλική” αντιμετώπιση των μεγαλοεπενδυτών σε τράπεζες είναι αυξανόμενα τοξική για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους. Οι ηγέτες μόλις έριξαν λάδι στη φωτιά”.