Σόιμπλε: Δεν έχουμε δει ακόμα κάποια αρνητική συνέπεια λόγω Brexit

Η Ιταλία δεν επιθυμε καμία παρέκκλιση από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Καμία αρνητική συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν διακρίνει ως τώρα για την οικονομία της χώρας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ασαφές το εάν θα παραμείνει έτσι η κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι συνδεδεμένη με όρους, δηλαδή την αποδοχή των βασικών ελευθεριών, όπως της κυκλοφορίας προσώπων και εργατικού δυναμικού, καθώς και με τη συμμετοχή στη χρηματοδότησή της.

Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ακόμη ότι κατά την Σύνοδο της G20 στην Κίνα αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, και οι απώλειες που κατέγραψε η βρετανική λίρα, ενώ θα εξεταστούν και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνεπάγεται το Brexit.

Αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι ο Ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Παντοάν τον διαβεβαίωσε πως η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση, καμία παρέκκλιση, από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών.

«Πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί βεβαίως συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στην Γερμανία και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι». Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που πρέπει να λάβει αποφάσεις - τις οποίες δεν έλαβε τον περασμένο Μάιο και για αυτό της ασκήθηκε κριτική, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον ίδιο και άλλους ομολόγους του. «Διότι η απόφαση τότε της Επιτροπής -σύμφωνα και με την εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου- δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το είχα τονίσει, τότε, και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών. Για αυτό θεωρώ ότι η Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα λάβει την απόφασή της. Το πότε, δεν το γνωρίζω ακριβώς», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι, αν αυτή η απόφαση ληφθεί πριν από την συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά και θα μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα. «Μόνο όμως στη βάση μιας απόφασης της Επιτροπής. Επ΄ αυτής μπορούμε να ασκήσουμε και κριτική, αλλά πρέπει να περιμένω, δεν μπορώ να κάνω τώρα εικασίες», κατέληξε.

Μέρκελ: Περιορισμένες οι συνέπειες του Brexit

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιφέρει μόνο περιορισμένη οικονομική αβεβαιότητα στην Γερμανία, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως τόνισε, τα 27 κράτη–μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ένωση παραμένει ανταγωνιστική, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προάγει την ανάπτυξη. «Επίσης πιστεύω ότι οι αβεβαιότητες θα είναι περιορισμένες», τόνισε η Μέρκελ, αναφερόμενη στον οικονομικό αντίκτυπο που έχει στην Γερμανία το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για Brexit.