Κατακόρυφη, άγρια πτώση του ευρώ μέχρι το 2017 βλέπει η Deutsche Bank

Για τεράστια πτώση του ευρώ η οποία μπορεί να πέσει και κάτω από το 1 ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο μέχρι και το 2017 εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι αλλά και αναλυτές προχωρούν σε προβλέψεις σοκ αναφορικά με την πορεία του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για κίνηση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου προς τα επίπεδα του 1,24 - 1,25 έως τα τέλη του 2014. Οι προβλέψεις όμως δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση από εκεί και πέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nomura προβλέπει ότι το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,20 δολ. μέχρι τα μέσα του 2015, ενώ η Bank of America Merrill Lynch περιμένει 1,25 στα τέλη του 2014.

Η πλέον δραματική πρόβλεψη έρχεται όμως από την πλευρά της Goldman Sachs, Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει προς το 1,20 μέσα στους επόμενους 9 μήνες, ενώ μέχρι και το 2017 βλέπουν πτώση έως και στο 1 προς 1 μέχρι το 2017.

Στην Barclays αναμένουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,22 το επόμενο τρίμηνο, στο 1,17 το επόμενο εξάμηνο και στο 1,10 το επόμενο 12μηνο, ενώ η Citigroup εκτίμησε ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στην ισοτιμία 1 προς 1 έως τον Μάιο του 2016

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει επανειλημμένως στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της μείωσης του ευρώ. Η πτώση σε πρώτη φάση μπορεί να ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ωστόσο σύμφωνα με τους οικονομολόγους η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά ακριβότερη την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, αφού διαπραγματεύονται διεθνώς σε δολάρια.