Και ξαφνικά… καλπάζει η ανάπτυξη στη Βρετανία !

Την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των προβλέψεων για το έλλειμμα και το χρέος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 1,4% φέτος, έναντι του 0,6% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό το Μάρτιο, και σε 2,4% το 2014 έναντι 1,8%. Το 2015 και το 2016 θα αυξηθεί κατά 2,2% και 2,6% αντίστοιχα.

Ενισχυμένη από τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Αγγλίας, που χορήγησε μαζικές ενέσεις ρευστότητας στο οικονομικό σύστημα, και την αναζωογόνηση της κατανάλωσης και της αγοράς ακινήτων, η βρετανική οικονομία ανέκαμψε με τρόπο θεαματικό από τις αρχές του χρόνου. Χάρη σε αυτή την έντονη οικονομική ανάκαμψη, το έλλειμμα που αναμενόταν στο 6,8% φέτος, θα μειωθεί πιο γρήγορα απ’ ότι προβλεπόταν και η χώρα θα μπορέσει να πετύχει ένα “μικρό” πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2018/2019.

Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2016-2017, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν το Μάρτιο.

“Το οικονομικό πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας λειτουργεί” χάρη στις “θυσίες του βρετανικού λαού”, όμως η “δουλειά δεν έχει τελειώσει”, ισχυρίστηκε ο Όσμπορν. “Ναι, το έλλειμμα βρίσκεται σε πτώση, αλλά παραμένει πάντα πολύ υψηλό και εμείς λαμβάνουμε σήμερα νέες δύσκολες αποφάσεις”, διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τους υπουργούς για την ανάγκη να μειώσουν όλοι ανεξαιρέτως τους προϋπολογισμούς τους κατά επιπλέον 1 δισ. λίρες (1,2 δισ. ευρώ) για τα επόμενα τρία χρόνια.