Reuters: Η Ευρωζώνη μελετά φθηνά δάνεια ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις

Το ενδεχόμενο χορήγησης φθηνών δανείων σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ως κίνητρο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού, φέρονται να εξετάζουν τα κράτη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η συγκεκριμένη πρόταση δε διευκρινίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των δανείων, παρά αναφέρεται σε μία ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο και προέβλεπε είτε την άμεση συμβολή κυβερνήσεων, είτε τη δημιουργία ενός νέου πόρου ή ταμείου.

Το έγγραφο, το οποίο έχει προετοιμάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Τα δάνεια αυτά μπορεί να αποτελούν μέρος των λεγόμενων συμβατικών διευθετήσεων: νομικά δεσμευτικών συμβάσεων με συγκεκριμένους όρους για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και με συγκεκριμένους δείκτες, η επίτευξη των οποίων θα συνεπάγεται την εκταμίευση των δόσεων ενός συμφωνημένου δανείου.

Τα δάνεια αυτού του είδους θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς θα προσφέρονται με επιτοκιακό κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτά των αγορών. Υπ' αυτήν την έννοια θα μπορούν ως ένα βαθμό να χαρακτηριστούν επιδοτούμενα. Επιπλέον, θα σημαίνουν την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων για τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη, αλλά και ως ένα βαθμό την αναδιανομή κεφαλαίων, κάτι στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται παγίως τα τελευταία χρόνια.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, όπως περιγράφεται στο έγγραφο, θα έφερνε την Ευρωζώνη ένα βήμα πιο κοντά στη δημοσιονομική ένωση, ιδίως αν ο μηχανισμός των δανείων έναντι μεταρρυθμίσεων οδηγήσει στο να σχηματιστεί σταδιακά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.

Για να διασφαλίζεται ότι μια κυβέρνηση θα εκπληρώνει τους όρους του δανείου, αυτό θα αποπληρώνεται σε δόσεις, και τα χρεολύσια θα καταβάλλονται μόνον μετά το τέλος της συμφωνημένης περιόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Εάν οι όροι παραβιάζονται, η Ευρωζώνη θα μπορεί να αναστέλλει τις εκταμιεύσεις, ή ακόμη να απαιτεί να της επιστραφεί το σύνολο του καταβληθέντος ποσού.

Για να μπορούν να λάβουν τέτοια δάνεια, οι χώρες-μέλη θα πρέπει να θεσπίζουν νομικά δεσμευτικά σχέδια μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα πρέπει να εγκρίνονται κατόπιν και από τις χώρες-εταίρους τους στην Ευρωζώνη.

Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων των χορηγήσεων αυτών θα θεωρείται σημαντικότερη από άλλες μακροοικονομικές υποχρεώσεις, όπως εκείνες που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.