Στην ατζέντα του Ecofin εκτάκτως το θέμα των φορολογικών παραδείσων

Στην ατζέντα του Ecofin εκτάκτως το θέμα των φορολογικών παραδείσων

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers επισπεύδουν την κατάρτιση μίας κοινής «μαύρης λίστας» των κρατών της ΕΕ

Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) μπαίνει εκτάκτως το θέμα των φορολογικών παραδείσων, μετά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σχέδια για μία «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αποφυγή της φορολόγησης μέσω offshore εταιρειών.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις «θέτουν εκ νέου στο επίκεντρο τη δουλειά που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την φοροαποφυγή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίαζαν εδώ και μήνες την επίτευξη μίας συμφωνίας για την κατάρτιση μίας «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων στα τέλη του 2017, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να εξηγούν πως, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, η διαδικασία αυτή επισπεύδεται, ώστε να αποθαρρυνθεί η μεταβίβαση κερδών που δημιουργούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες με χαμηλή ή και μηδενική φορολογία, όπως ο Παναμάς και η Βερμούδα.

Για την ώρα, η κάθε χώρα της ΕΕ έχει δικές της λίστες με χώρες που θεωρεί μη συνεργάσιμες ως προς τα φορολογικά στοιχεία, όμως στόχος της Κομισιόν είναι όλες οι χώρες να συμφωνήσουν σε μία κοινή λίστα.

«Είναι καιρός να συμφωνήσουμε και να δημοσιοποιήσουμε μία μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ζητώντας την κατάρτιση μίας «αξιόπιστης» λίστας και την επιβολή «επαρκών» κυρώσεων όταν εντοπίζονται σοβαρές παραβάσεις.

Σημειωτέον ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, παραμένουν επιφυλακτικά ως προς τα σχέδια της Κομισιόν, λόγω του ότι και τα ίδια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για τη χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων που εφαρμόζουν. Για να κάμψει τις αντιστάσεις αυτές, η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να αφορά μόνο σε χώρες εκτός της ΕΕ.