Paradise Papers: Νέα διαρροή για τα φορολογικά «άπλυτα» διασήμων

Paradise Papers: Νέα διαρροή για τα φορολογικά «άπλυτα» διασήμων

Στα έγγραφα φιγουράρουν στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ

Περίπου 13,4 εκατομμύρια μυστικά έγγραφα με στοιχεία φοροδιαφυγής υψηλόβαθμων πολιτικών, έφεραν στο φως γερμανικά μέσα ενημέρωσης - περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Όπως και με τα Panama Papers τον περασμένο χρόνο, τα έγγραφα δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε συνεργασία με τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς NDR και WDR.

Η διαρροή προήλθε από τα αρχεία της νομικής εταιρίας Αppleby που εδρεύει στης Βερμούδες - ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις – και ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι, επενδύουν κρυφά τεράστια ποσά μετρητών σε παράκτιους φορολογικούς παραδείσους - στη λίστα περιλαμβάνονται καιεταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber και το Facebook.

Ανάμεσα σε αυτούς που «φιγουράρουν» στα Paradise Papers – όπως ονομάστηκαν- είναι στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ.

Σύμφωνα με τα Paradise Papers, ο γραμματέας εμπορίου του Αμερικανού προέδρου αποδεικνύεται ότι έχει συμμετοχή σε μια επιχείρηση που ασχολείται με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Ρωσία. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Τραμπ.

Πλήγμα και για τον Καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αγωνιστεί να κλείσει τους φορολογικούς παραδείσους – το όνομα ενός βασικού βοηθού του φαίνεται ως μεγάλος φοροφυγάς, που μπορεί να έχει κοστίσει στο  έθνος εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η SZ

Όσον αφορά στην Βασίλισσα Ελισάβετ, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια από τα ιδιωτικά χρήματα της Βασίλισσας επενδύθηκαν σε off shore εταιρίες, σε κεφάλαια στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία πρόταση ότι η βασίλισσα δεν καταβάλλει φόρο, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το αν ο μονάρχης πρέπει να επενδύει σε υπεράκτια χρηματοδότηση.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.