Σταθερά στα ύψη τα βιολογικά προϊόντα, μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Σταθερά στα ύψη τα βιολογικά προϊόντα, μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Αγορά δισεκατομμυρίων τα βιολογικά στην Ευρώπη

Σταθερά υψηλή και σταθερά όλο και ανεβαίνει η αγορά των βιολογικών προϊόντων. Οι έρευνες για τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των καταναλωτών αποδεικνύουν την όλο και αυξανόμενη προτίμηση για τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και προέλευσης.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της ΕΕ, μόνον πέρυσι αγοράστηκαν βιολογικά προϊόντα αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά και το κρέας.

Μέσα σε μια δεκαετία, η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα κατέγραψε αύξηση 100%. Οι αναλυτές αγοράς κάνουν λόγο για την «πλέον πετυχημένη τάση».

Όπως αναφέρει η γερμανική Deutsche Welle, σε συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων μάλιστα το εμπόριο φαίνεται να φτάνει στα όρια των αντοχών και δυνατοτήτων του. Όπως επισημαίνει ο Ντιρκ Χάιμ από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ REWE: «Εδώ και δυο χρόνια διαπιστώνουμε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης βιολογικού κρέατος. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που κατά διαστήματα δεν μπορεί να καλυφθεί».

Η ζήτηση αλλάζει τα δεδομένα και στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής και ειδικά τα σούπερ μάρκετ αναζητούν πλέον μεγάλα και μακροχρόνια συμβόλαια με προμηθευτές για να εξασφαλίσουν επαρκή τροφοδοσία και κάλυψης της ζήτησης από τους πελάτες τους σε bio προϊόντα διατροφής. Μάλιστα, τα προϊόντα αυτά πωλούνται υπό την ιδιωτική ετικέτα της εκάστοτε αλυσίδας, αφού έχει δεσμευτεί το σύνολο της παραγωγής.

Τα 2/3 του συνολικού τζίρου της αγοράς βιολογικών τροφίμων γίνεται στα σούπερ μάρκετ.

Για το λιανικό εμπόριο τα βιολογικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: καταρχήν, φυσικά, επειδή αυξάνουν σημαντικά το τζίρο. Τα βιολογικά είναι κατά μέσο όρο κατά 64% ακριβότερα από τα συμβατικά προϊόντα. Κατά δεύτερον επειδή προσεγγίζουν συχνά ένα διαφορετικό καταναλωτικό κοινό, με τους νέους αλλά και τις οικογένειες με παιδιά (δηλαδή πελάτες με «μακρά δέσμευση αγορών») να είναι στην κορυφή της λίστας των καταναλωτών που ζητούν βιολογικά.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί από τη Γερμανία πάντως, η αγορά των βιολογικών προϊόντων στη χώρα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη προσφέρει αναμφίβολα τεράστιες ευκαιρίες και για τους Έλληνες εξαγωγείς και για ορισμένα, κατά γενική ομολογία, ασυναγώνιστα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.