Τι θα κάνει ο δήμος Αθηναίων με τα 85 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Τι θα κάνει ο δήμος Αθηναίων με τα 85 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Οι πόροι θα διατεθούν μεταξύ άλλων σε δράσεις αστικής ανάπλασης, τουριστικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας

Το ποσό των 85 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε ο δήμος Αθηναίων για έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα 5 χρόνια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η πρόταση της πρωτεύουσας περιλαμβάνει και αναπτυξιακές παρεμβάσεις των Δήμων Ν. Σμύρνης και Ταύρου-Μοσχάτου, σε μια κοινή αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεπερνά τα στενά διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων.

Η χρηματοδότηση αυτή, τόνισε ο Γ. Καμίνης, έρχεται με σημαντική καθυστέρηση, όμως ο δήμος έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκείνες και την ωριμότητα να προχωρήσει γρήγορα με τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει.

Οι πόροι θα διατεθούν σε παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει ο δήμος Αθηναίων και αφορούν σε δράσεις αστικής ανάπλασης, προστασίας του περιβάλλοντος, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προάσπισης της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αυτοί έρχονται σε συνέχεια της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που είχε διασφαλίσει και πάλι ο Δήμος Αθηναίων την περίοδο 2007-13 στο πλαίσιο της οποίας υλοποίησε σημαντικά έργα:

·        το Σεράφειο Κολυμβητήριο,

·        τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης,

·        τη μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο,

·        την κατασκευή δύο βιοκλιματικών παιδικών σταθμών σε Κυψέλη και Μεταξουργείο,

·        τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Πλάτωνα στην Ακαδημία Πλάτωνος,

·        σημαντικά έργα για την διαχείριση αποβλήτων

·        την Ανακατασκευή 2 Κτιρίων Κέντρου Υγείας (Χανίων & Σαρανταπόρου)

·        την ανάδειξη των χώρων της Τεχνόπολης (συμπεριλαμβανόμενου του Innovathens)

·        τη Δημιουργία Πάρκου για το Παιδί και τον Πολιτισμό στους Αμπελόκηπους (πρώην ΚΑΠΑΨ)

·        την αποκατάσταση του Διατηρητέου Κτιρίου επί της οδού Αμερικής 8

·        Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας

Με τα χρήματα αυτά, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, «θα ολοκληρώσουμε και θα επεκτείνουμε την πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο, στη λογική της επέκτασης των πεζοδρομήσεων και της αστικής ανάπλασης, θα φτιάξουμε την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, στην Αχαρνών, τον Εθνικό Κήπο, θα επεκτείνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και κτιρίων, θα πολλαπλασιάσουμε τα πολυδύναμα κέντρα υγείας. Όπως σας είπαμε θα ξαναζωντανέψουμε κλειστά καταστήματα σε σκοτεινούς δρόμους του κέντρου, με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και με ιδιωτικές χορηγίες, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα των Ανοιχτών σχολείων καθώς και το πετυχημένο πρόγραμμα του Δικτύου Πολιτισμού της Αθήνας.

Με τα 85 εκ. ευρώ που εξασφαλίσαμε για την επόμενη πενταετία, η Αθήνα μπαίνει οριστικά σε τροχιά ανάκαμψης. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η Αθήνα με τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε μπορεί να δει πια το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία. με τα έργα που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο της δεύτερης δημαρχιακής θητείας αναβαθμίζονται η καθημερινότητα των πολιτών, η εικόνα και η λειτουργία της πόλης, καθώς και η θέση της Αθήνας στον διεθνή ανταγωνισμό».