Ανησυχίες ότι συνταγματική αναθεώρηση μετά από δημοψήφισμα θα απειλούσε το ΣτΕ

Ανησυχίες ότι συνταγματική αναθεώρηση μετά από δημοψήφισμα θα απειλούσε το ΣτΕ

Βενιζέλος: Αυτή είναι το απώτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη δευτερολογία του στη Βουλή κάνοντας αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει αντισυνταγματική την παράταση, πέραν της πενταετίας, της παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων όσων εµπλέκονται στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας τότε τη Ν.∆. ότι επιχαίρει µε την απόφαση του ΣτΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θα σας θέλαμε σύμμαχο και όχι να χαίρεστε για το αν θα ισχύσουν ίσως διάφορα θεσμικά εµπόδια, ίσως ίσως λέω, γιατί το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι»

Αυτό το άλλο μονοπάτι επιχειρεί να μαντέψει και να ιχνηλατήσει δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, που συμπληρώνεται και με 4 σχετικά άρθρα γνωστών συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχει ωριμάσει στους κυβερνητικούς κύκλους ομάδα σχεδίων για τη συνταγματική αναθεώρηση και ενδεχόμενο δημοψήφισμα σχετικά με ορισμένα από αυτά, όπου θα αποδυναμώνεται το ΣτΕ - ειδικά μάλιστα όσον αφορά την τελική κρίση επί ψηφισμένου νόμου. Η εισήγηση επικεντρώνεται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με ταυτόχρονη επέκταση αρμοδιοτήτων που θα περιλαμβάνει και παραπομπή ψηφισμένου νόμου σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο αποτελούμενο από δικαστές. Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου οργάνου, ανάλογα και με την επιλογή των μελών του, θα μπορούσε σύμφωνα με τους εμπνευστές του, ακόμα και να παρακάμψει το ΣτΕ ως προς την συνταγματικότητα ή μη επίμαχων νομοσχεδίων.

Βενιζέλος: Αυτή είναι το απώτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης

«Το απώτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο ευτελισμός του ίδιου του Συντάγματος μέσα από την καταστρατήγηση της αναθεωρητικής διαδικασίας» αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το αρχικό πολιτικό project της κυβέρνησης ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος επί της Δικαιοσύνης με τη βοήθεια κύκλων του βαθέως κράτους που με κυνική άνεση μετακόμισαν από τον συντηρητικό χώρο ....  Το απώτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι όμως ο ευτελισμός του ίδιου του Συντάγματος μέσα από την καταστρατήγηση της αναθεωρητικής διαδικασίας που προβλέπεται αναλυτικά στο άρθρο 110 του Συντάγματος και προσδίδει σε αυτό τον αυστηρό του χαρακτήρα και τη νομική του υπεροχή σε σχέση με την κοινή νομοθεσία....  Το άρθρο 110 θεσπίζει την αποκλειστική διαδικασία αναθεώρησης, αναθέτει την αναθεωρητική αρμοδιότητα στη Βουλή και προβλέπει τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην αναθεωρητική διαδικασία με τις εκλογές που παρεμβάλλονται μεταξύ των δυο Βουλών που επιλαμβάνονται της αναθεώρησης. Οι πολίτες μετέχουν στην αναθεώρηση αναδεικνύοντας τα μέλη της αναθεωρητικής Βουλής και όχι απαντώντας μονολεκτικά σε ερωτήματα που αποσιωπούν τις πολύπλοκες πτυχές των θεμάτων και τις αντιφάσεις που μπορούν να προκύψουν όταν κάθε λέξη, ακόμη και κάθε σημείο στίξης μπορεί να έχει καταλυτική σημασία.»