Μοσκοβισί: Μην περιμένετε άμεσα απόφαση για ένταξη στο QE

Μοσκοβισί: Μην περιμένετε άμεσα απόφαση για ένταξη στο QE

«Είχα προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να μην ποντάρει υπερβολικά στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

Για τις αυξημένες προσδοκίες της Ελλάδας για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)  και τις προειδοποιήσεις του για το αντίθετο μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσων.

Σε συνέντευξη του στο Capital.gr, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να μην ποντάρει υπερβολικά στην ένταξη της Ελλάδας στο QE και είχε ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια απόφαση θα αργήσει.

Για την ισχυρή προσδοκία που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση ότι θα συμμετείχε στο πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ο Π. Μοσκοβισί  εξήγησε  ότι αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ και όχι από την Ευρωομάδα: «Πάντα έκανα πολύ σαφές ότι αυτό ήταν θέμα της ΕΚΤ. Και ότι η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις από μόνο του. Επιπλέον, ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά την άποψή μου δεν πρέπει να περιμένουν άμεσες αποφάσεις».

Επίσης, εξέφρασε την ιακνοποίησή του για την πορεία της Ελλάδας μέχρι τώρα αλλά προειδοποίησε για την πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος.

«Το προσεχές έτος θα αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή, οι προσπάθειες που έγιναν για να περάσουν όλη αυτή η νομοθεσία θα πήγαιναν χαμένες! Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, καθώς και για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η ανάπτυξη του καθεστώτος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτό είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τους Έλληνες πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκλεισε την συνέντευξή του λέγοντας: «Πάντα ήμουν αντίθετος στο Grexit και αγωνίστηκα για μια λύση που μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό: είμαι περήφανος για αυτό».