Σκέψεις για salary cap κάνει η UEFA – Στο στόχαστρο οι μεγάλες ομάδες

Σκέψεις για salary cap κάνει η UEFA – Στο στόχαστρο οι μεγάλες ομάδες

«Οι πλουσιότερες ομάδες γίνονται όλο και πιο πλούσιες, και το χάσμα ανάμεσα σε αυτές και τις υπόλοιπες μεγαλώνει», παρατηρεί ο Αλεξάντερ Σέφεριν

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, UEFA, θα μπορούσε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής salary cap, ώστε να περιοριστούν οι ολοένα αυξανόμενες ανισότητες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν.

Στόχος του salary cap, αν εφαρμοστεί, θα είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων ομάδων της Ευρώπης και των υπολοίπων συλλόγων.

«Οι πλουσιότερες ομάδες γίνονται όλο και πιο πλούσιες, και το χάσμα ανάμεσα σε αυτές και τις υπόλοιπες μεγαλώνει», παρατηρεί ο Σέφεριν σε συνέντευξή του στο σλοβένικο περιοδικό Μλάντινα, όπως μεταδίδει το Reuters. «Στο μέλλον θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα περιορισμού των προϋπολογισμών για τις απολαβές των παικτών», προσθέτει.

Παράλληλα, σχολιάζει πως πολλές μεγάλες ομάδες παραφορτώνουν τα ρόστερ τους με παίκτες τους οποίους δε χρειάζονται, με αποτέλεσμα πολλοί παίκτες να καταλήγουν να μην αγωνίζονται σχεδόν ποτέ. «Η εισαγωγή ενός salary cap θα ανάγκαζε τις ομάδες να είναι πιο λογικές. Θα είναι μία μεγάλη μάχη, και η νίκη θα σήμαινε, κατά τη γνώμη μου, μία ιστορική αλλαγή», τονίζει.

Η UEFA εισήγαγε το Οικονομικό Fair Play το 2012, με στόχο να αποτρέψει τους συλλόγους από το να ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν. Όμως οι κανονισμοί χαλάρωσαν μετά από τρία χρόνια, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι νέες και βιώσιμες επενδύσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά πάντως στο θέμα της καινοτομίας του βιντεο-διαιτητή, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά στο φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA, ο Σέφεριν εμφανίζεται αρνητικός για την εισαγωγή της στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

«Το σύστημα του βιντεο-διαιτητή θα χρειαστεί πολλές δοκιμές για να με πείσει», σχολιάζει ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA. Όπως εξηγεί, «δεν απορρίπτουμε την τεχνολογία, όμως η UEFA δεν έχει ακόμη σχέδια εισαγωγής του βιντεο-διαιτητή», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να καταστρέψουμε τη ροή του παιχνιδιού αφήνοντας τη δράση να ‘παγώνει’ για αρκετά λεπτά κάθε δεκάλεπτο».

Σχετικά Tags
UEFA