Εμπλοκή για το αυριανό Eurogroup

Εμπλοκή για το αυριανό Eurogroup

Ο πρωθυπουργός ήδη μίλησε με τον Ντ. Τουσκ για Euro Summit - Επιμένει ο Σόιμπλε: Θα τα βρούμε!

Mέχρι και εχθές, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανιζόταν σίγουρος για την επίτευξη μια ς συμβιβαστικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup. Μάλιστα, ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες πως «είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα την Πέμπτη. Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα το δείτε». Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο εάν θα υπάρξει γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Ωστόσο, σήμερα εμφανίστηκε εμπλοκή λόγω της γερμανικής στάσης.

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ (στη Σύνοδο Κορυφής)», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν συνεχίζουν να ασκούν πίεση για μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τόσο τους δανειστές όσο και την Αθήνα, να είναι δηλαδή πιο προχωρημένη από την πρόταση "Σόιμπλε" την οποία είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά στο προηγούμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά την τελευταία εβδομάδα εμφανίζεται συγκρατημένη για την αυριανή συνεδρίαση και τονίζει ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση τότε το θέμα θα προωθηθεί στη Σύνοδος Κορυφής.

«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε αναλυτικά: Τσίπρας: Αν το Eurogroup μας ξαναδώσει τη λύση του Μάη, πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Μέχρι στιγμής το βέβαιο είναι ότι οι θεσμοί θα κάνουν θετική εισήγηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτό στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, για την οποία στις Βρυξέλλες λένε ότι θα είναι μεγάλη, πάνω από 8,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε σχετικά: Μεταξύ 7 και 11 δισ. ευρώ η δόση στην Ελλάδα

Είναι βέβαιο επίσης, όπως διευκρίνισε χθες ο ίδιος αξιωματούχος, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν την Πέμπτη αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μεν στο πρόγραμμα, αλλά όχι με χρηματοδότηση.

Επιμένει ο Σόιμπλε: Θα τα βρούμε!

Συνολική συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας αναμένει στο αυριανό Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA. «Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μεταφέροντας παράλληλα την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε για την κατάληξη του αυριανού Eurogroup.

Το DPA ανέφερε ότι «προηγουμένως η Αθήνα είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών», επικαλούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι: «βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Η Γερμανία δεν έκανε κανένα βήμα υποχώρησης. Εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε αποτυχία, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής».