Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω Ιταλίας

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές καθώς ο κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία είναι πλέον ορατός, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση 1,7%, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Με απώλειες άνω του 2% κινούνται οι δείκτες στα χρηματιστήρια Παρισιού και της Φρανκφούρτης.

Με πτώση 2% άνοιξε και το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτω από τις 1.000 μονάδες, στις 974.

Όπως αναφέρει η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή: "To ευρωπαικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Ιταλία μετά τη ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας από τους Ιταλούς ψηφοφόρους που οδηγεί τη χώρα στον κίνδυνο ακυβερνησίας, καθώς καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν δείχνει αρκετά ικανή ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η καταμέτρηση των ψήφων τα ξημερώματα της Τρίτης έδινε προβάδισμα στο κεντροαριστερό κόμμα του Μ. Λ. Μπερσάνι στην κούρσα για την Κάτω Βουλή. Όμως καμία συμμαχία δεν καταφέρνει να σχηματίσει πλειοψηφία στην Γερουσία. Το πολιτικό αποτέλσεμα στην Ιταλία αποτελεί μια ακόμη φωνή διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων του Νότου προς τους εταίρους καθώς το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Μ. Μόντι ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε απο τους ψηφοφόρους. Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στις χρηματαγορές με το ενιαίο μάλιστα νόμισμα να καταγράφει εντονότατες απώλειες έναντι του δολαρίου και να επιστρέφει σε επίπεδα χαμηλότερα του 1.31€/$. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς φαίνεται πως το παράδειγμα της Ιταλίας είναι ικανό να επαναπροσδιορίσει τη χάραξη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής...".