Θέμα ωρών η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θέμα ωρών θεωρούν διεθνή media την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Από την ελληνική πλευρά η είδηση δεν επιβεβαιώνεται και δεν διαψεύδεται. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στο Mega ότι "ισχύουν όσα έχουμε πει για την έξοδο στις αγορές. Απαιτείται αθόρυβη προετοιμασία εβδομάδων".

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει σήμερα, Τετάρτη.

Η Wall Street Journal επικαλείται δυο πηγές με γνώση του θέματος, μία εκ των οποίων δηλώνει πως το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετών τίτλων αξίας 2 δισ. ευρώ, αν οι συνθήκες είναι ομαλές.

Το επιτόκιο εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 4,75% και 5,25%

Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, επισημαίνοντας το «βελτιωμένο περιβάλλον» και το πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό της η ελληνική κυβέρνηση.

Στην ηλεκτρονική έκδοση του Businessweek επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με άτομα γνώστες του θέματος, η J.P. Morgan και η Deutsche Bank θα αναλάβουν την πώληση ελληνικού ομολόγου, που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το 2010, καθώς η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή της στις κεφαλαιακές αγορές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε αναφορά για τις συνέπειες της κρίσης και την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, διατυπώνει και η άποψη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των αξιωματούχων στην έκδοση ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας και ότι η αισιοδοξία τους εξαρτάται από το εάν θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, η οποία λειτουργεί ως παραβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους κινδύνους του αποπληθωρισμού για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στο πρακτορείο αναφέρθηκε ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν επιστροφή κέρδους 23%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 αγορών κρατικών χρεών, βάσει στοιχείων του Bloomberg World Bond Indexes και ότι, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά κατά την τελευταία επταετία και ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκ νέου πώληση χρέους εντός του Απριλίου, καθώς το 2013 πέτυχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.