Cyta: Δίνουν έως 125.000 ευρώ για αποχώρηση από την εταιρεία

Την έγκριση της Βουλής για την εφαρμογή σχεδίου εθελούσιας εξόδου περιμένουν στη Cyta, προσφέροντας ως κίνητρο την καταβολή επιπρόσθετων αποζημιώσεων. Στόχος, η αποχώρηση 150 υπαλλήλων εντός του 2014, με συνολικές αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα 11 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το "Φιλελεύθερο", ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Άριστος Ριρής, με εμπιστευτική επιστολή του που απέστειλε χθες στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, δίνει εξηγήσεις για το αναθεωρημένο σχέδιο εθελούσιας που θα τεθεί σε εφαρμογή, αμέσως μετά την έγκριση του από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα, επιχειρηματολογεί υπέρ των προσλήψεων που επιβάλλεται να γίνουν σε δυο νευραλγικές υπηρεσίες του Οργανισμού που αφορούν το Ενσύρματο Δίκτυο Πρόσβασης και την Τεχνική Εξυπηρέτηση Πελατών. "Οι προσλήψεις ατόμων με γνώσεις στις νέες τεχνολογίες είναι θέμα επιβίωσης για τη Cyta", αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Ριρής.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση της Cyta εκπόνησε τριετές σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, στοχεύοντας στη σταδιακή αποχώρηση 550 με 600 υπαλλήλων, με το κόστος υλοποίησης του Σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του επακόλουθου κόστους στο Σχέδιο Σύνταξης, να εκτιμάται στα €100 εκατ. περίπου.

Η εξοικονόμηση που θα επέλθει στο κόστος μισθολογίου για τη Cyta υπολογίζεται στα €360 εκατ..

Κατά την πρώτη φάση του Σχεδίου, που αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του 2014, θα κληθούν όσοι υπάλληλοι της Cyta ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για εθελούσια πρόωρη αφυπηρέτηση, λαμβάνοντας παράλληλα επιπρόσθετες αποζημιώσεις. Για τις άλλες 450 αποχωρήσεις που προβλέπονται να γίνουν στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου χρόνου εφαρμογής του Σχεδίου, θα επαφίεται στη Διεύθυνση της Cyta να αποφασίσει ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό στη βάση κριτηρίων που θα καθοριστούν.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για έγκριση εκκρεμεί η πρώτη φάση του Σχεδίου που προβλέπει την αποχώρηση 150 υπαλλήλων.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, θεωρώντας υπέρογκες τις αποζημιώσεις που το Σχέδιο προέβλεπε να καταβληθούν στους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, τις μείωσε κατά 5%, καθορίζοντας έτσι ως μέγιστη αποζημίωση το ποσό των €125.000 με τον μέσο όρο αποζημίωσης να μειώνεται στις €71.812.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ριρής, με το τελευταίο αναθεωρημένο σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης, το οποίο υποβλήθηκε ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών στις 13/3/2014 "το µέγιστο ποσό αποζημίωσης των €125.000 αφορά 89 άτοµα εκ των οποίων µόνο εννέα έχουν πλήρες συνταξιοδοτικό οφέληµα".